Ingezonden persbericht


KLEINE ARMINIUS SALONS # 2

'STILLE LIEDEREN'

Een liederencyclus van Valentin Silvestrov op teksten van klassieke Russische dichters.

Op zondagmiddag 28 mei brengen bariton Meindert Velthuis en pianiste Rita Knuistingh Neven tijdens de Tweede Kleine Arminius Salon een uitgebreide selectie uit de bijna twee uur durende liederencyclus Tichie Pesni (Stille Liederen, 1974-75) van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov (1937). Deze bijzondere cyclus van verstilde, intieme liederen wordt zelden uitgevoerd.

Geheel anders dan in het 'gewone' liedrepertoire heeft Silvestrov de rollen omgedraaid, niet de zang maar de piano speelt de hoofdrol. Lang aangehouden basklanken komen in vrijwel ieder lied voor en vanuit deze fascinerende, melancholische diepten komt de zang als een vertrouwde, maar lang niet gehoorde echo naar boven. De zanger zingt vrijwel voortdurend pianissimo, waardoor het effect ontstaat alsof hij zijn woorden bij iedere luisteraar persoonlijk in zijn of haar oor zingt, in plaats van voor een heel publiek te declameren. De intimiteit van deze liederen staat haaks op wat we gewend zijn aan Russische muziek. Geen expressionisme, geen geëxalteerde dramatiek, maar het geluid van een nachtelijke zee of van ruisende bomen waartussen de wind zijn verhalen over vroeger fluistert.

De teksten zijn afkomstig van klassieke Russische dichters zoals Poesjkin, Mandelstam en Lermontov en van hun Engelse collega's Keats en Shelley. Alle gedichten worden in het Russisch gezongen en zijn vertaald door Arie van der Ent.

Meindert Velthuis - bariton
Rita Knuistingh Neven - piano
Arie van der Ent - toelichting

ARMINIUS, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam
Zondag 28 mei 2006, aanvang 17.00 uur
Toegang 7,50 euro
Reserveren: bij voorkeur via of 010 436 38 00
www.arminius.nu (ook voor routebeschrijving)

De Kleine Arminius Salons is een initiatief van uitgever/vertaler Arie van der Ent en dichter/journalist Peter Swanborn i.s.m. ARMINIUS, podium voor kunst cultuur en debat. Kleine Salon # 1 vond plaats op 26 april 2006 en was geheel gewijd aan muziek op teksten van Johann Wolfgang von Goethe. Na de zomer wordt de serie maandelijks vervolgd met concerten waarin muziek en literatuur samengaan.