Mei 2006

Berlijns Hauptbahnhof wordt 28 mei ingewijd
Nederlandse treinreizigers voortaan niet meer op Bahnhof Zoo De Duitse hoofdstad Berlijn krijgt op zondag 28 mei haar lang begeerde nieuwe spoorwegstation, het grootste spoorwegkruispunt van Europa. Berlin Hauptbahnhof, zoals de officiële naam zal zijn (dus geen afkorting Hbf zoals tot nu toe gebruikelijk was), ligt in het geografische midden van de stad en wordt dé draaischijf op het gebied van de mobiliteit in Duitsland.
Het internationale treinverkeer wordt er efficiënt verbonden met de regionale treinen en de S-Bahn. In de wat verder verwijderde toekomst wordt het nieuwe station ook bereikbaar met de U-Bahn.

Overstappen
Er is alles aan gedaan om het de klant op dit moderne station zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo zijn er 54 roltrappen aangebracht, 43 liften en 6 panoramaliften. Door een zo logisch mogelijke indeling kan overstappen op dit station in het algemeen snel en comfortabel verlopen.

Stimulans
Het nieuwe station zal het gebruik van de trein in en om Berlijn naar verwachting sterk stimuleren. De bouw en de uitbreiding/verbetering van de infrastructuur van de spoorwegen rondom Berlijn vergt een investering van rond 10 miljard Euro. Er wordt rekening mee gehouden dat het nieuwe station zal leiden tot sterke impulsen voor de ontwikkeling van het betrokken stadsdeel. Nu al zijn er in het station tal van winkels aanwezig.

Gevolgen
Voor reizigers uit Nederland naar en van Berlijn heeft de opening van het nieuwe station tot gevolg dat de treinen in de Duitse hoofdstad niet meer zullen stoppen bij Bahnhof Zoo, zoals tot nu toe het geval was. Berlin Zoo wordt een regionaal station.

Stopplaatsen
De treinen uit het westen stoppen vanaf 28 mei in achtereenvolgens in Berlin Spandau, Berlin Hauptbahnhof en Berlin Ost. Welk station de Berlijnreiziger het beste kan kiezen hangt af van de ligging van het overnachtingsadres. Bahnhof Zoo is vanuit Berlin Hauptbahnhof in ongeveer 5 minuten bereikbaar per S-Bahn of regionale trein. 2006-05-18