Gemeente Enschede

braham is in het Ledeboerpark op de Dag van het Park

maandag 22-05-2006

50 jaar geleden schonk de familie Ledeboer haar landgoed aan de gemeente Enschede. Toen kreeg het park haar huidige naam: het Abraham Ledeboerpark.

Omdat op zondag 28 mei de Nationale dag van het Park wordt gevierd, maakt NatuurEducatie van de gemeente Enschede er een dubbel feest van. Er is op die dag een Open Podium in het Ledeboerpark en een overzichtstentoonstelling in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner: "50 jaar Abraham in het Ledeboerpark".

Van verleden naar toekomst

Van zondag 28 mei t/m zondag 27 augustus heeft NatuurEducatie van de gemeente Enschede in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark een overzichtstentoonstelling ingericht over "50 jaar Ledeboerpark als gemeentepark". Wat is er in die tijd allemaal veranderd, wat zoekt de hedendaagse bezoeker in het park en hoe ziet het Ledeboerpark er uit in de toekomst? Met de thema's "verleden, beleven, beheer en toekomst" geeft NatuurEducatie een sfeervol beeld van een fraai park in al zijn facetten door de jaren heen.

Sfeervolle trouwfoto's

Al van oudsher is het Ledeboerpark een geliefde locatie geweest voor het maken van sfeervolle trouwfoto's en nog steeds komen er vele bruidsparen op bezoek om er romantische foto's van hun liefde te maken. NatuurEducatie heeft na een oproep in de kranten vele foto's opgestuurd gekregen die een interessant beeld geven van trouwen door de jaren heen en van de veranderingen in het park op de achtergrond. Deze foto's belichten het verleden tot aan het heden toe. Een selectie van alle inzendingen is te bekijken in de tentoonstelling. Ook is er bij het historische overzicht een foto van de fraaie villa die vroeger in het park stond, maar na de schenking van het park in 1956 op verzoek van de familie is afgebroken.

Beheren en recreëren

Veranderingen in het beheer hebben gevolgen voor het aanzien van het park. In de nabije toekomst gaat er het een en ander veranderen in het Ledeboerpark en haar directe omgeving. Zo wordt de loop van de Roombeek zodanig veranderd, dat hij door het Ledeboerpark heen loopt. Dit zal gevolgen hebben voor de flora en fauna in de directe omgeving. In het kader van het gemeentelijk GRoen en Actie structuurPlan (GRAP) wordt het Ledeboerpark n.a.v. het thema "Ambachtelijke Educatie" voor een deel geherstructureerd.

Er komt een nieuwe padenstructuur, een educatief vijverterras, en de zichtlijnen die oorspronkelijk in het park waren te herkennen, worden weer teruggebracht.

Voor het thema "Recreëren" geven de kinderen van basisschool Anna van Buren Zevensterstraat hun visie op hoe het park er in de toekomst uit zou moeten gaan zien voor hun eigen kinderen over 25 jaar, als zij zelf volwassen zijn. Ook het Technasium van het Bonhoeffercollege locatie Bruggertstraat draagt een steentje bij aan de toekomstvisie.

Voor het hedendaagse recreëren schenkt de Parkcommissie van het Ledeboerpark samen met het Stadsdeelmanagement Noord een prachtig speelobject voor kinderen. Het speeltoestel wordt op feestelijke wijze overgedragen aan burgemeester den Oudsten en de gemeente Enschede op zondag 28 mei om 13.30 uur, door de voorzitter van de Parkcommissie.

Open Podium

Op zondag 28 mei, de Dag van het Park, is er een Open Podium in het Ledeboerpark.

Om 15.00 uur opent een verhalenverteller het gebeuren. Daarna zijn er van 15.30 - 16.30 uur allerlei activiteiten te beleven: muziek, theater, outdoor-activiteiten voor kinderen, Circus Tijdgeest en theatergroep Wessel Vreeken. Van 16.30 - 17.30 uur bezoekt de Karavaan der Vertellers het Ledeboerpark. Zij vertellen oude volksverhalen, en spelen op zelfgemaakte middeleeuwse instrumenten Franse Folk muziek.

Daarna gaan de activiteiten in het Ledeboerpark op diverse plekken door tot 20.00 uur en staan er ook allerlei multi-culturele eetkraampjes voor de hongerige bezoekers (van 15.30 - 20.00 uur). Bezoekers kunnen een keus maken uit pannenkoeken van de Bijenvereniging, biologische soep van zorgboerderij De Viermarken, hapjes uit diverse landen van de kookgroep van Het Kompas en nog veel meer.

Dus: komt dat zien en proeven in het Ledeboerpark!

Openingstijden en meer informatie

De Dag van het Park is op zondag 28 mei van 15.00 - 20.00 uur in het Ledeboerpark in Enschede.

De tentoonstelling "Abraham in het Ledeboerpark" is in het gemeentelijk bezoekerscentrum te bekijken van zondag 28 mei t/m zondag 27 augustus.

Het bezoekerscentrum is bereikbaar via de ingang (met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt aan de rechterkant bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner.

De openingstijden van het bezoekerscentrum zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur

Op zaterdag en op feestdagen is het bezoekerscentrum gesloten.

De toegang is gratis.


---