Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT


----------

InFocus brengt om de week achtergronden bij de actualiteit over de positie van moslims en de islam in Nederland.

Zondag 28-05-2006 om 12.00 uur op Nederland 1
Herhaling: 03-06-2006 om 10.30 uur op Nederland 1
Gaat de moslimgemeenschap goed om met de kritiek die de opinieleiders op ons afvuren? De commotie rondom Ayaan Hirsi Ali heeft wederom de bekende taboeonderwerpen: eerwraak, uithuwelijken, vrouwen rechten binnen de islam aangehaald. Waar onze moslimleiders voorzichtig lieten weten toch wel blij te zijn met haar vertrek, zodat de discussie weer op een normale toon gevoerd kan worden. Betekent dit dat de kritiek onder het tapijt wordt weggemoffeld? Wordt terechte kritiek wel aanvaard? Vanwaar de defensieve koers? Hoe ging de profeet Mohammed om met kritiek? InFocus gaat te rade bij theoloog Mohamed Ajouaou en de soefi Sjeich Ahmad Pattisahusiwa (verbonden aan de religieuze raad van de moskee van Ridderkerk, de Nederlandse vertegenwoordiger van Maulana Sjeikh Nazim die wereldleider is van Naqshibandi al-Haqqani Soefi Orde).

In de kwestie Israël-Palestina overheerst het geweld. Maar er zijn ook leiders die een geweldloze strijd bepleiten, zoals de Palestijnse arts Mustafa Barghouti, familie van Marwan Barghouti die in Israël gevangen zit. Mustafa Barghouti zoekt met het Palestijns Nationale Initiatief naar een geweldloos, democratisch en onafhankelijk alternatief voor de corrupte Fatahbeweging en het gewelddadige Hamas. Bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar was Barghouti de belangrijkste tegenkandidaat van Abbas, goed voor ongeveer 20% van de stemmen. Barghouti kwam naar Nederland voor het Nederlands Sociaal Forum en Infocus zocht hem op. Een portret.

Ze reisden naar Palestina en Israël en drongen met hun onbeschermde welvaartsogen ter plaatse ongekende situaties in, schrijnende maar ook troostende: tien jongeren van uiteenlopende religieuze signatuur, uitgezonden door de jongerenafdeling Next Step van Een ander Joods geluid ( www.eajg.nl). Terug in Nederland delen ze hun ervaringen met ons, bijvoorbeeld via de site van de Volkskrant ( www.volkskrantblog.nl/bericht/45365) Wat hadden ze verwacht aan te treffen? Veranderde het bezoek iets aan het beeld wat men hier in de media krijgt van het conflict tussen Israël en de Palestijnen?

Op Hemelvaartsdag vieren Christenen de hemelvaart van Jezus. InFocus onderzoekt de betekenis van de hemelvaart. Hoe specifiek christelijk is deze eigenlijk? Abdullah Haselhoef, geestelijk verzorger, en islamoloog Anton Wessels bespreken het Jezusbeeld in Koran en Bijbel. Kan dit het vertrekpunt worden voor de ontmoeting van Christenen en moslims?

De NMO sluit haar uitzending af met een recitatie uit de heilige Koran. In deze aflevering is dat hoofdstuk 7, vers 20 tot en met 23.


----------