Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 24 mei 2006

'Overleven verplicht'

De oorlogservaringen van Mieke van Creveld-Zeehandelaar

Op zondag 28 mei aanstaande vertelt Mieke van Creveld-Zeehandelaar in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork haar verhaal over wat zij heeft beleefd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lezing begint om 14.00 uur.

Mieke van Creveld (1936) groeide op in Amsterdam. Eind 1942 werd ze met haar ouders opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. Hier moest ze meer dan anderhalf jaar verblijven. In februari 1944 volgde deportatie naar Bergen Belsen.

In april 1945 wilden de nazi's zo veel mogelijk gevangenen vanuit Bergen Belsen naar een andere plek overbrengen. Zo'n 2.500 mensen, waaronder Mieke, werden in een trein gepropt en van hot naar her gereden: de bestemming was onbekend. Dit transport werd daarom ook wel de Lost Train genoemd.

De onfortuinlijke gevangenen werden uiteindelijk na een reis van tien dagen bij Tröbitz door Russische stoottroepen bevrijd.

Mieke van Creveld-Zeehandelaar is op zondag 28 mei om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om haar verhaal te vertellen. De toegang is bij de entree van het museum inbegrepen.



Ingezonden persbericht