Gemeente Tilburg

Datum
23 mei 2006

28 mei: eerste Nationale Parkendag in Tilburg

Op zondag 28 mei a.s. is het Nationale Parkendag in Tilburg. Een uit België overgewaaid initiatief, dat door de ANWB is overgenomen met de bedoeling om ons groene erfgoed uit te lichten. Tilburg doet dit jaar voor het eerst mee en krijgt in 2009 (als de stad 200 jaar bestaat) de landelijke opening van de Dag van het Park. Op 28 mei zoomt Tilburg in op het unieke park de Oude Warande. In dat park wordt onder meer de eerste parkzuil van Tilburg onthuld. Elk park in de stad krijgt zoŽn zuil, waar informatie op te vinden is over het desbetreffende park.

Activiteiten die plaatsvinden op de Dag van het Park:


- 11.00: Onthulling eerste parkzuil door wethouder van o.a. natuur & groen Marieke Moorman. Locatie: Auberge du Bonheur
- 11.30 : Opening van de tentoonstelling 'de Oude Warande' door wethouder Marieke Moorman. De expositie brengt de ontstaansgeschiedenis van de Oude Warande in beeld, voorzien van tekstuele informatie. Speciaal voor de expositie heeft beeldend kunstenaar Jan Doms een paviljoen van staal en glas ontworpen. Locatie: centrum van het park. Te zien tot en met 3 september 2006.
- Tussentijds brengt Karin Bruers haar befaamde 'benkske-plan' op passende wijze onder de aandacht.
- 12.00: Lunchconcert door het Ensemble Encore, bestaande uit een zestal hoornisten o.l.v. Herman Jeurissen (i. s. m. MIC Fontys Hogescholen) met vertellingen en (jacht)muziek van o.a. Liszt, Gounod, Wagner en Von Weber. De lunch wordt verzorgd door Auberge du Bonheur. Locatie: centrum van het park.
- Rondleidingen op de Dag van het Park: zowel over de historie van de Oude Warande als over de flora en fauna van het park.
- Demonstraties 'Nordic Walking'.

- Vertellers op diverse plekken in het park.

Op de Dag van het Park verschijnt een folder over de Oude Warande. Deze is de eerste in een reeks waarvan jaarlijks tijdens de Dag van het Park een nieuwe editie verschijnt. Niet alleen in de Oude Warande vinden activiteiten plaats, maar ook in het landschapspark Moerenburg, dat zich uitstrekt tussen de gemeentes Tilburg, Oisterwijk, Moergestel.

De Oude Warande is het oudste park van de stad en een zogenaamd sterrenbos, geïnspireerd op de in opdracht van Lodewijk XIV ontworpen 'petits jardins' van Versailles. Het in stervorm door strakke lanen doorsneden bos, een van de weinigen in zijn soort dat in zo goede, originele staat in de Benelux behouden is, dateert van begin 18e eeuw. Het werd toen door de Duitse prins Willem van Hessen Kassel, eigenaar van de heerlijkheid Tilburg en Goirle, aangelegd als jacht- en wandelpark.

Contactpersonen:
Esther Kock, 013 542 86 48
Maatschap MiXT, telefoon: Ingrid Luycks 06 22 800 638 of Ernest Potters 06 5111 69 05 Stads-VVV Tilburg. Tilburg, telefoon: 0900-2020815 (35 cpm)


---- --