Ingezonden persbericht

Analyse TSS: Oranje slechts één helft in WK-vorm

Nederland heeft in de gewonnen oefenwedstrijd tegen Kameroen slechts één helft de WK-vorm te pakken gehad. Oranje speelde in de eerste helft vrij goed (6,6), maar zakte na de rust ver weg (5,7).

Het gemiddelde van 6,2 is wel hoger dan het gemiddelde tijdens de 12 WK-kwalificatiewedstrijden (5,9). Het is nog 0,2 punt verwijderd van het gemiddelde dat Dick Advocaat's team behaalde tijdens het EK van 2004.

Dat blijkt uit de analyse van Team Support Systems (TSS) in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), met behulp van het analysemodel Effectivity in Action.

Tegen Kameroen was verdediger Andre Ooijer de beste Nederlander met een 7,7. Voor de rust kwam hij zelfs uit op een 8,6, mede dankzij zijn assist. De drie slechtste Nederlanders waren Van Bronckhorst, Van Nistelrooy en Robben (die ieder een 5,5 scoorden). Voor de rust was met name Robben (4,8) ver onder de maat.

In de tweede helft zakte het Nederlands elftal ver weg (gemiddelde: slechts een 5,7). Sneijder was de beste Oranjespeler, met een 6,9. Van Nistelrooy, die in de eerste helft de enige doelpuntenmaker was, was met 3,4 verreweg de slechtste.

De invallers Kuyt, Landzaat en Babel kregen geen score, omdat ze niet voldoende speelminuten kregen om een representatieve score te krijgen van het analysemodel. Kameroen kreeg tegen Nederland een eindscore van 6,1.

Ook op WK

Ook de komende oefenwedstrijden van Oranje (tegen Mexico en Australië) en alle wedstrijden van het komende WK worden diepgaander dan ooit geanalyseerd door TSS, in samenwerking met de RuG.

Het analysesysteem Effectivity in Action presenteert grafisch, op elk moment in een wedstrijd, de effectiviteit van de elftallen en de vertoonde kwaliteiten van alle individuele spelers. Effectivity in Action maakt alle acties objectief meetbaar en toont zodoende de sterkte en zwakte aan op tientallen prestatie-indicatoren.

Media die alle details over Nederland-Kameroen willen opvragen, of dit willen doen tijdens het WK voetbal, kunnen contact opnemen met publiciteit@teamsupportsystems.com
-----------------------
Persbericht

---- --