Verdonk: Wel zieke kinderen teruggestuurd!!!

Oscar nederland

Ingezonden stuk Medisch Contact,
als reactie op het artikel 'Gedragscode kinderartsen voor patiënten zonder papieren' dd 24 mei jl

Als patiëntenvereniging Oscar Nederland, multi-etnische organisatie voor patiënten en dragers van sikkelcelanemie en thalassemie, hebben wij met instemming kennis genomen van de nieuwe gedragscode, die ontwikkeld is door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde om te voorkomen dat ernstig zieke kinderen zonder papieren naar het land van herkomst worden teruggestuurd.

In aansluiting op de ervaringen van de kinderarts Tom Hendriks van het Catharina Ziekenhuis In Eindhoven, hebben ook wij als patiëntenvereniging in de afgelopen jaren regelmatig te maken gehad met de uitzetting, of dreiging daartoe, van kinderen of AMA.s zonder papieren uit landen als Congo, Angola, Afghanistan of Irak met sikkelcelziekte of thalassemie. Met een intensieve begeleiding vanuit onze organisatie en juridische bijstand is het soms wel gelukt deze kinderen in Nederland te houden, maar het merendeel is helaas teruggestuurd naar het land van herkomst.

Het verheugt ons zeer dat de nieuwe gedragscode ruimer wordt dan de garantie op fysieke zorg en dat kinderartsen volgens deze regeling ook ondersteunende organisaties gaan inschakelen. Wij hopen dan ook dat in het geval van sikkelcelziekte of thalassemie niet alleen wordt gedacht aan een fysiotherapeut of psychiater maar ook aan Oscar Nederland, de patiëntenvereniging voor deze ziekten. In de afgelopen jaren hebben we een ruime expertise opgebouwd om mensen met deze ziekten, die een uiteenlopende herkomst hebben, zorgvuldig te adviseren en bij te staan. Op 10 juni a.s. is er voor onze leden weer een jaarlijkse bijeenkomst in het LUMC, collegezaal 1, waar patiënten, dragers en (para)medici welkom zijn. Informatie over deze bijeenkomst en over onze organisatie kunt u vinden op onze websites:

www.oscarnederland.nl
www.hbpinfo.com
www.sikkelcel.nl
www.thalassemie.nl

Soroya Beacher,
Voorzitter Oscar Nederland,
multi-etnische organisatie voor patiënten en dragers van sikkelcelanemie en thalassemie.