Politie Limburg-Noord

Politie in Limburg controleert gezamenlijk op rijden onder invloed

Datum: 28-05-2006
Tijd bericht: 08:39
Plaats: Venlo / Maastricht

De beide Verkeershandhavingsteams (VHT) van de politie Limburg-Noord en -Zuid hebben voor de eerste keer een gezamenlijk geplande alcoholcontrole gehouden. Zaterdagnacht stonden de beide teams langs de Provinciale weg N276 in de gemeente Sittard-Geleen.

De politie nam tussen half elf en vier uur in totaal 484 blaasproeven af en maakte elf keer proces-verbaal op voor rijden onder invloed. Daarnaast werden nog 9 bekeuringen uitgedeeld, waarvan 8 voor te hard rijden en 1 voor rijden door rood. Van één van de snelheidsovertreders werd het rijbewijs ingevorderd. Hij reed 136 waar 80 was toegestaan. Er werden in totaal vijf zogeheten 'beginnende bestuurders' geverbaliseerd, die boven het (lagere) toegestane alcoholpromillage zaten. Bij één van hen is het rijbewijs ingevorderd.

Limburgse controle
De controle in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 mei werd opgestart om 22.30 uur en ging door tot 04.00 uur. De medewerkers van de beide Limburgse Verkeershandhavingsteams hebben naast elkaar en met elkaar hun werk uitgevoerd. Het administratieve werk werd in de politieregio Limburg-Zuid gedaan en het meldcentrum van Limburg-Noord verzorgde de communicatie. De controle werd uitgevoerd door ongeveer 20 medewerkers, die in vier groepen op verschillende locaties stonden. De verkeersassistenten werden bijgestaan door vijf motorrijders die voor de aanvoer van weggebruikers naar de controleposten zorgden.

Videosurveillance
Ook reden die nacht twee videosurveillance-auto's door de beide politieregio's.
De VROS-auto is een extra middel om a-sociaal rijgedrag en structurele snelheids- overtreders te kunnen aanpakken. De agressieve weggebruiker wordt hiermee gevolgd en zijn rijgedrag wordt vastgelegd. Confrontatie direct na de overtreding en staande houding, geeft de automobilist inzicht in zijn weggedrag. De VROS-auto is een geëigend middel om deze doelgroep aan te pakken.

Verplicht mee te werken.
Het is verboden om een voertuig te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 0,5o/oo bedraagt (ca. 2 glazen), maar het is uiteraard het beste om nuchter achter het stuur te zitten. Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie weigert, mag meteen zijn rijbewijs inleveren. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete van tenminste ¤ 220,- tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive).

Misdrijf
Daarom controleert de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer. In de wet is bepaald dat het verboden is om een voertuig (òòk een fiets of brommer) te besturen onder invloed van een stof waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat het gebruik ervan de rijvaardigheid kan verminderen. Dit kan zowel alcohol, drugs en bepaalde medicijnen zijn. Onder invloed rijden is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.

Beginnend bestuurder
Sinds 1 januari 2006 geldt voor beginnend bestuurders strengere regelgeving. Deze automobilisten mogen al bij 0,2o/oo niet meer achter het stuur kruipen.
De nieuwe alcohollimiet van 0,2o/oo is er voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. En voor iedereen die z'n rijbewijs heeft gehaald na 30 maart 2002. De 0,2o/oo limiet geldt de eerste vijf jaar nadat je je rijbewijs hebt ontvangen. Kort gezegd komt de nieuwe regel op het volgende neer: Méér dan 0,2o/oo alcohol? Niet meer rijden!

Alcoholcontroles zijn een vast onderdeel van de werkzaamheden van een Verkeershandhavingsteam. Bijna ieder weekend zijn de teams op pad, maar ook op weekdagen wordt aandacht besteed aan alcohol, bijvoorbeeld als er twijfel bestaat over de rijvaardigheid van een bestuurder die bij een gordel- of rood lichtcontrole wordt staande gehouden.