Ingezonden persbericht

Aan mevrouw A. van Vliet-Kuijper
Stadhuisplein 1
3811 GD Amersfoort

Amersfoort, 25 mei 2006

Schriftelijke vragen op basis van art. 39 RvO inzake salarisverschil allochtone en autochtone ambtenaar

Geachte voorzitter,

Graag verzoek ik u onderstaande vragen ex artikel 39 Reglement van orde ter beantwoording door te leiden naar het college.

Uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn o.a. de navolgende conclusies te trekken:
a. de allochtone ambtenaar verdient 4 procent minder dan zijn autochtone collega, ondanks dezelfde leeftijd en opleiding;
b. dat allochtonen vooral bij gemeenten minder betaald krijgen;
c. samen met provincies en waterschappen zijn de gemeenten verantwoordelijk voor een beloningsverschil van 27% tussen niet-westerse allochtonen en autochtonen;
d. na correctie van leeftijd en opleiding blijft een onverklaard verschil van 7 % over.

Aangezien ons veel is gelegen aan gelijke behandeling van (verschillende groepen van) burgers, wil de fractie van GroenLinks Amersfoort graag weten in hoeverre de uitkomsten van dit onderzoek van toepassing zijn op de gemeentelijke organisatie van Amersfoort. Wij stellen daarom de volgende vragen.

1. Bent u op de hoogte van de uitkomst van bedoeld CBS-onderzoek? Zie hiervoor ook de bijlage bij deze brief.

2. Er wordt gesproken over een beloningsverschil van 27%, waarvan na correctie van leeftijd en opleiding blijft nog altijd een verschil overblijft van 7%. Hoe groot zijn de beloningsverschillen in de gemeentelijke organisatie van Amersfoort (zowel voor als na genoemde correctie)?

3. Bent u op basis van die cijfers van mening dat het college goede invulling geeft aan de voorbeeldfunctie die een gemeente in onze maatschappij heeft of zou moeten hebben?

4. Wat gaat uw college de komende tijd doen om dit onrecht weg te nemen, als blijkt dat de beloningsverschillen in Amersfoort tussen allochtone en autochtone ambtenaren van dezelfde orde van grootte zijn als in de rest van Nederland?

Namens de
fractie van GroenLinks

Mustafa Özcan

---- --