Ingezonden persbericht

Aan mevrouw A. van Vliet-Kuijper
Stadhuisplein 1
3811 GD Amersfoort

Amersfoort, 25 mei 2006

Schriftelijke vragen art. 3.2 R.v.O. inzake stimulering van stageplaatsen bij allochtone ondernemers

Geachte College,

Veel leerlingen in het MBO kampen met problemen bij het vinden van stageplaatsen. Dit treft in het bijzonder leerlingen van allochtone afkomst. Hierdoor worden deze leerlingen ernstig belemmerd in de ontwikkeling en het bereiken van hun kwalificaties.
Het college onderkent dit probleem en roept in algemene zin het bedrijfsleven op meer stageplaatsen beschikbaar te stellen. Gelukkig krijgt dit zijn weerklank bij deze ondernemers. Alleen is dit nog onvoldoende: het aantal stageplaatsen is nog steeds te gering.

Een speciale groep ondernemers die kan helpen dit probleem op te lossen is die van allochtone ondernemers. Deze groep is relevant daar het aantal allochtone ondernemers zeer sterk groeit en relatief, ten opzichte van het aantal autochtone ondernemers, zeer omvangrijk is. Het aantal stageadressen bij allochtone ondernemers is lager dan bij autochtone ondernemers. Dit is zeker geen onwil, maar eerder een gevolg van gebrek aan informatie. Dat is een gemiste kans. Allochtone ondernemers kunnen naast een introductie in de beroepspraktijk ook fungeren als positief rolmodel voor de allochtone en autochtone leerlingen.

Tegen deze achtergrond stellen wij het College de volgende vragen:
1. Deelt het College van B&W de analyse dat allochtone ondernemers een belangrijke rol kunnen spelen bij het aanbieden van stageplaatsen aan allochtone en autochtone leerlingen van het beroepsonderwijs;
2. Vindt het College, net als wij, dat extra acties nodig zijn en dat die passen in de prioriteiten van de College van B&W;
3. Is het College bereid maatregelen voor te stellen ter stimulering van stageplaatsen bij allochtone ondernemers in Amersfoort en deze maatregelen aan raad voor te leggen?

In afwachting van uw antwoord,

Namens de
fractie van GroenLinks

Mustafa Özcan

---- --