KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

29-5-2006

Drie medailles voor Nederland tijdens Holland Regatta

Tijdens de laatste dag van de Holland Regatta op zondag 28 mei heeft Nederland drie medailles behaald. Een gouden medaille voor Marcelien de Koning en Lobke Berkhout in de 470 klasse, een bronzen medaille voor windsurfer Joeri van Dijk in de NeilPryde RS:X klasse en een bronzen medaille voor het Ynglingteam met Mandy Mulder/Marije
Faber/Petronella de Jong.

De vijfde en laatste dag van het grootste olympische zeilevenement van Nederland werd gekenmerkt door een stevige wind, kracht 5-6. De Medalraces die vlak onder de kust van Medemblik werden verzeild waren hierdoor erg spectaculair. Het publiek op de kant kon de wedstrijden uitstekend volgen.
In de Medalraces voer de top tien van het klassement één wedstrijd. De punten die in deze race verdiend werden telden dubbel en de jury was op het water aanwezig.

Met kop en schouders staken Marcelien de Koning en Lobke Berkhout in de 470 dames klasse gisteren boven de rest uit. Eigenlijk kon de gouden medaille niet meer aan hun neus voorbij gaan, tenzij ze door bijvoorbeeld materiaalpech of een valse start extra punten erbij zouden krijgen. De dames bleven echter rustig en deden wat er van ze verwcht werd. Ze behaalden een vijfde plaats en de finale en wonnen daarmee de Holland Regatta in de 470 dames klasse.

Ook bij het Nederlandse Ynglingteam was er een podiumplaats. Het team van Mandy Mulder, Marije Faber en Petronella de Jong behaalde, ondanks twee penaltys in de finale, de vijfde plaats. Dit was genoeg voor de derde plaats overall, achter het team van Sarah Ayton (GBR) op plek nummer twee en het Russische team van Anna Basalkina.

In de Neilpryde RS:X klasse was het Joeri van Dijk die ten opzicht van de eindstand van gister twee plaatsen moest inleveren. Hij kwam in de Medalrace als zesde over de finishlijn en pakte daarmee ook ene bronzen medaille.

Bondscoach Jaap Zielhuis was heel erg tevreden met de resultaten behaald door de leden van de verschillende nationale selecties. Vooral de onverwachte resultaten in de Laser klasse van Eduardo van Vianen, Dorian van Rijsselberghe in de NeilPryde RS:X en Jeroen van Catz en Wilco Stavenuiter in de 49er klasse stemde hem zeer tevreden. Ook de behaalde NOC*NSF A-limieten van alle negen dames in de Ynglingklasse droegen bij aan het succes van vandaag.