Politie Zuid-Holland-Zuid

Beginnend bestuurders raken rijbewijs kwijt

Dordrecht, 28-05-2006 o Het afgelopen weekend zijn vier beginnend bestuurders uit respectievelijk Oud Beijerland, Maasdam, Leerdam en Dordrecht hun rijbewijs kwijtgeraakt omdat ze met teveel drank op achter het stuur betrapt werden. Sinds 1 januari 2006 geldt voor bestuurders die korter dan vijf jaar hun rijbewijs hebben ('beginnend bestuurders') andere regels dan voor de meer ervaren bestuurders.

De maximaal toegestane waarde voor beginnend bestuurders is 88 ug/l oftewel 0,2 promille. Voor de overige bestuurders geldt een maximaal toegestane waarde van 220 ug/l, dat is 0,5 promille. Beginnend bestuurders moeten hun rijbewijs inleveren als ze meer dat 350 ug/l, 0,8 promille, blazen bij de alcoholtest.

Zaterdagavond 27 mei is een 21-jarige man uit Oud-Beijerland aangehouden en zijn rijbewijs kwijtgeraakt omdat hij met teveel drank op achter het stuur betrapt werd. De man werd op de Zoomwijcklaan gecontroleerd op het gebruik van alcohol en blies direct boven de streep. Op het politiebureau bleek de man dermate veel gedronken te hebben, dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Op het politiebureau blies de man een waarde van 385 ug/l (0,8 promille). Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Zondagochtend 28 mei is een 27-jarige man uit Maasdam aangehouden en zijn rijbewijs kwijtgeraakt omdat hij met teveel drank op achter het stuur betrapt werd. De man werd op de Poelwijk gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hij blies ver over de streep en werd aangehouden. Op het politiebureau bleek de man, een beginnend bestuurder, dermate veel gedronken te hebben, dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Hij blies een waarde van 510 ug/l (1,2 promille). Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Zondagochtend 28 mei is een 38-jarige man uit Leerdam aangehouden en zijn rijbewijs kwijtgeraakt omdat hij met teveel drank op achter het stuur betrapt werd. De man werd op de Spijksedijk gecontroleerd op het gebruik van alcohol en blies ver boven de streep. Op het politiebureau bleek de man, een beginnend bestuurder, dermate veel gedronken te hebben dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Op het politiebureau blies de man een waarde van 635 ug/l (1,4 promille). Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Zaterdagochtend 27 mei is een 22-jarige beginnend bestuurder uit Dordrecht zijn rijbewijs, dat hij nog geen jaar had, kwijtgeraakt omdat hij met teveel drank op, achter het stuur zat. De man werd op de Jacob van Ruisdaelstraat gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hij blies boven de streep en werd aangehouden. Op het politiebureau blies de man een waarde van 410 ug/l (1 promille). De man had dermate veel gedronken dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.