Ingezonden persbericht

Persbericht 28 mei '06

Nederlandse klimmers getuige van tragedie op Mount Everest

Twee Nederlandse klimmers beleven momenteel tragische gebeurtenissen nabij het hoogste punt van de aarde. In een poging de top van de Mount Everest te bereiken verloor expeditiegenoot Thomas Weber donderdagavond het leven. Bij dezelfde klim werd de Australische expeditiegenoot Lincoln Hall dood gewaand, vierentwintig uur later konden leden van een Engelse expeditie bevestigen dat de Australiër in leven is.

De Nederlanders Harry Kikstra (expeditieleider & gids) en Milan Collin (filmmaker) werken samen met Engelse filmer Kevin Augello aan een documentaire over Thomas Weber. De Duitse klimmer die aan hoogteblindheid leed zamelde geld in voor een ooghospitaal in Nepal door de top van de Mount Everest te proberen te bereiken. Gezamenlijk met twee sherpa's, Kikstra en de Australiër Lincoln Hall ging Weber op 25 mei op pad om de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Nabij de 8.848 meter hoge top heeft vermoedelijk een hersenbloeding een einde gemaakt aan het leven van de 41 jarige Duitser.

De gezondheid van de Australiër Hall ging na vlak de tragedie met Weber, bij de afdaling ook in snel tempo achteruit. Een hersenoedeem, een vorm van Acute Mountain Sickness (AMS), leidde tot verlies van oriëntatie en controle over ledenmaten. Na diverse pogingen om Hall op veilige hoogte te krijgen werd hij noodgedwongen op 8.700 meter hoogte achtergelaten. Een Engelse klimploeg op weg naar de top trof de Australiër de volgende ochtend levend aan en wist contact te krijgen met het communicatiecentrum van de 7Summits Everest expeditie. Na een riskante reddingsoperatie heeft een Sherpateam de Australiër, die in slechte conditie verkeerde, op veilige hoogte weten te krijgen, waar de expeditie arts hem kon verzorgen. Vandaag is Hall overgebracht naar het basiskamp op 5200 meter. Waarschijnlijk zal Hall een gedeelte van zijn vingers moeten missen door bevriezing.

Via satelliettelefoon meldt Milan Collin verheugd:"Het is een wonder dat Lincoln leeft! Na een nacht op 8.700 meter hoogte maakt een normaal mens weinig kans te overleven maar wat zijn we blij na vierentwintig lange en moeilijke uren goed nieuws te krijgen. De klim naar de top van de machtige berg eist zijn tol dit jaar, er zijn reeds veertien doden te betreuren. Ons rest weinig anders dan zo snel mogelijk veilig beneden te komen en het verlies van Thomas in alle rust te gaan verwerken".

Voor meer informatie over foto's, HD videomateriaal, interviews:

Brechtje Smidt - deepeei
info@deepeei.com
+31 (0)6 13714720
http://www.sightoneverest.com
http://7summits.com/forum/index.php?topic=1287.0
http://www.7summits.com