Kerkinactie en ICCO geven 100.000 euro voor noodhulp Indonesië

Kerkinactie

Persbericht

Utrecht, 28 mei 2006

Kerkinactie en ICCO stellen 100.000 euro beschikbaar voor Indonesië

Kerkinactie en ICCO stellen per direct 100.000 euro beschikbaar voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving op Java van 27 mei. Daarbij zijn tot dusver 4.600 doden geteld. Velen zijn gewond en dakloos. Het geld komt ten goede aan de noodhulpinspanningen van partnerorganisaties van Kerkinactie en ICCO in Indonesië, die direct na de ramp aan het werk zijn gegaan.

Partnerorganisatie Yakkum Emergency Unit (YEU) heeft dadelijk 25 medici, medicijnen en apparatuur naar onder andere het Bethesda ziekenhuis in Yogyakarta gestuurd. YEU geeft aan dat er grote behoefte is aan medisch personeel, medicijnen en apparatuur om de gewonden te opereren. De inventarisatie van wat er nog meer nodig is, is in volle gang. Church World Service Indonesië (CWS) had door de dreigende vulkaanuitbarsting dekens en hygiënepakketten klaar liggen voor verspreiding. Deze noodhulpgoederen worden nu uitgedeeld aan de slachtoffers van de aardbeving. CWS bekijkt op dit moment welke andere hulp zij kunnen geven. Uit een eerste inventarisatie van een CWS team in een van de vier districten van Bantul blijkt dat 1000 tenten nodig zijn naast allerlei andere hulpgoederen.

Partnerorganisatie SHEEP is bezig met de inrichting van een coördinatiepost, van waaruit ze noodhulp zullen coördineren. Omdat het kantoor van de organisatie is ingestort, wordt de coördinatiepost nu opgebouwd naast het voormalige gebouw.

Kerkinactie en ICCO werken al jaren samen met partnerorganisaties in Indonesië en maken deel uit van het wereldwijde netwerk van kerken en kerkelijke organisaties, Action by Churches Together International (ACT).

Kerkinactie en ICCO vragen hun achterban om een bijdrage te leveren op Giro 456, Kerkinactie te Utrecht o.v.v. aardbeving Java.

Kerkinactie heeft in de stad Yogyakarta twee uitgezonden families en een buitengewoon uitgezonden medewerker wonen. Met hen is direct na de aardbeving contact gezocht. Zij zijn ongedeerd.

-----------------------------------------------