Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Herman Philipse over godsdienstfilosofie op audio-cd

Nieuw hoorcollege Home Academy over religie tussen wonder en wetenschap

Den Haag, 28 mei 2006

Home Academy brengt een nieuw college uit op audio-cd over godsdienstfilosofie door Herman Philipse. Ondanks het secularisatieproces in Nederland groeit de aandacht voor godsdiensten in de rest van de wereld. Maar, wat is godsdienst en hoe verhoudt godsdienst zich tot wetenschappelijke kennis? Filosoof en Buitenhof-columnist Herman Philipse behandelt in deze hoorcolleges de verschillende waarheidscriteria, openbaringen, het debat over Intelligent Design en de fundering van de moraal. Het hoorcollege Godsdienstfilosofie (8 CD's: ¤57,50 - mp3: ¤46,00) is vanaf nu in de boekhandels te koop of te bestellen en/of te downloaden op www.home-academy.nl

Groeiende interesse in religie
In de afgelopen halve eeuw is Nederland geseculariseerd en hebben velen die godsdienstig waren opgevoed hun belangstelling voor religie grotendeels verloren. De mensheid als geheel seculariseert echter niet, integendeel. Hoe verklaart men deze groeiende belangstelling voor religie in wetenschappelijk perspectief? De afgelopen decennia heeft de godsdienstfilosofie zich sterk ontwikkeld door de toepassing van recente inzichten uit de logica en de wetenschapsfilosofie. Het is de bedoeling van deze acht colleges de toehoorders een overzicht te geven van problemen en opvattingen in de hedendaagse godsdienstfilosofie.

Religie tussen wonder en wetenschap
"Het college van Herman Philipse staat middenin de huidige, mondiale discussie over religie en wetenschap", aldus Floor Plikaar, uitgever bij Home Academy. "Denk aan de recente poging van de minister van Onderwijs om een debat over Intelligent Design te starten." Folef van Nispen, eveneens uitgever bij Home Academy, voegt toe dat, "Ook bij de analyse van de fundering van de moraal en de verklaringen van wereldwijde conflicten kun je vaak niet om religie heen."

Herman Philipse
Prof. dr. mr. Herman Philipse is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek op het gebied van de moderne en contemporaine wijsbegeerte. Naast vele wetenschappelijke werken schreef hij o.a. de essaybundel Het Atheïstisch Manifest. Bij Home Academy zijn van hem de volgende hoorcolleges op audio-cd verschenen: Acht Filosofische Miniaturen en Filosofen van de 20ste Eeuw.

Productinformatie
Titel: Godsdienstfilosofie
Spreker: Prof. dr. mr. Herman Philipse (Hoogleraar Universiteit Utrecht)
Prijs: ¤ 57,00 (8 CD's), ¤ 46,00 (mp3), ISBN: 90-8530-050-9
Een fragment van dit college is te beluisteren op www.home-academy.nl

Inhoudsopgave
CD 1: De diversiteit van godsdiensten
CD 2: De geloofwaardigheid van openbaringen
CD 3: De waarschijnlijkheid van wonderen
CD 4: Natuurlijke theologie van Paulus tot Wittgenstein
CD 5: Natuurlijke theologie: de Bayesiaanse benadering
CD 6: Religie en evolutie: het debat over Intelligent Design
CD 7: De fundering van de moraal: religie of wetenschap?
CD 8: De wetenschappelijke verklaring van godsdienst

Over Home Academy
Home Academy Publishers, gevestigd in Den Haag, is door Folef van Nispen tot Sevenaer (33) en Floor Plikaar (30) in november 2003 opgericht. Home Academy Publishers geeft hoorcolleges en lezingen uit op audio-cd en heeft als doel om wetenschap, kunst en cultuur toegankelijker te maken voor een breed publiek. Alle titels zijn sinds februari 2006 ook via www.home-academy.nl te downloaden.

Interessante onderwerpen, van geschiedenis tot natuurwetenschappen, voorgedragen door de meest boeiende sprekers. Zo kan de luisteraar kennis opdoen in de auto, in de trein, op de fiets, tijdens het fitnessen of thuis op de bank. Sprekers als Maarten van Rossem, Herman Philipse en Herman Beliën staan regelmatig op het podium om lezingen en colleges te geven. Home Academy neemt deze op met live publiek en brengt ze uit op audio-cd.

Home Academy heeft inmiddels ruim 20 titels in haar assortiment. Elk product bestaat uit twee of meer audio-cd's, met daarbij een handzaam boekje waarin een synopsis is opgenomen. Een audio-cd bestaat uit +/- 60 minuten. Deze hoorcolleges zijn ook via Internet te downloaden.

Eind vorig jaar verscheen de eerste volledig Nederlandstalige versie van "Hamlet" op audio-cd onder de naam Home Theater, een imprint van Home Academy.

Voor meer informatie, zie: www.home-academy.nl

- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor de redactie (