Unicef



Nieuwe update aardbeving Java 29 mei 2006, Genève/Jakarta - Vanmorgen vroeg is de eerste van drie transporten met noodhulpgoederen in het aardbevingsgebied op Java aangekomen. Het gaat om waterzakken, dekzeilen, tenten, kookgerei, een generator en sport- en spelmaterialen voor kinderen.

Om circa 13 uur plaatselijke tijd zullen acht vrachtwagens in Yogyakarta aankomen. Zij hebben 12.000 hygiene kits aan boord, waarin onder meer zeep, handdoeken en andere artikelen voor persoonlijke verzorging zitten. Vanuit Medan op het eiland Sumatra zijn nog meer vrachtwagens met noodhulpgoederen vertrokken.

Hulp aan ziekenhuizen
Unicef heeft 17 medewerkers in het aardbevingsgebied aan het werk gezet. Edouard Beigbeder, die namens Unicef verantwoordelijk is voor de coördinatie van de noodhulp, zegt dat in het zwaar getroffen district Bantul het zorgen voor water en goede hygiënische omstandigheden op dit moment prioriteit heeft. Dat geldt met name voor de ziekenhuizen, die door gewonden overspoeld worden. "We willen er eerst voor zorgen dat ziekenhuizen de beschikking krijgen over schoon water. Daarna moeten ze worden schoongemaakt. We hopen dat we morgenmiddag voor noodlatrines kunnen zorgen."

Opvangcentrum voor kinderen Samen met Oxfam, het internationale Rode Kruis en de autoriteiten van Bantul is Unicef begonnen met de aanvoer van schoon drinkwater naar de aardbevingsslachtoffers. Er wordt voor gezorgd dat zij 40.000 liter water per dag tot hun beschikking hebben. Unicef zet vandaag 15 distributiepunten op, waar de bevolking water kan halen. Daarnaast krijgt Bantul binnen 24 uur een centrum waar kinderen hulp krijgen bij het verwerken van de vreselijke gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Ze kunnen er ook spelen om tot zichzelf te komen. Unicef houdt zich bovendien bezig met het opsporen van kinderen die hun familie door de aardbeving zijn kwijtgeraakt.

Veel kinderen dakloos
Het aantal daklozen is vanmorgen door Unicef naar boven bijgesteld. Nu wordt ervan uitgegaan dat ruim 130.000 mensen hun huizen zijn kwijtgeraakt. Er zijn 15 kleine opvangkampen gerealiseerd, waar tussen de 100 en 200 mensen terecht kunnen. "Verder blijkt uit onderzoek van Unicef dat ongeveer 40 procent van het aantal ontheemde mensen kinderen zijn. Van hen is 15 procent jonger dan vijf jaar," zegt Beigbeder. "Zij hebben gezien hun jonge leeftijd speciale hulp nodig."