Partij van de Arbeid


Den Haag, 29 mei 2006


PvdA dient alternatief wetsvoorstel voor de zogenaamde betaalbaarheidsheffing voor verhuurders in


Corporaties die investeren krijgen korting op heffing


PvdA heeft een alternatief wetsvoorstel gemaakt voor de zogenaamde Wet Betaalbaarheid die Minister Dekker deze week in de Tweede Kamer verdedigt. Onder het motto "corporaties die investeren krijgen korting op heffing" wil de PvdA de heffing anders inzetten en verdelen onder de corporaties. Het alternatieve wetsvoorstel van de PvdA is in de vorm van een amendement gegoten. Zo kan de Tweede Kamer dit voorstel tegelijk behandelen met de wet van de Minister.


Minister Dekker wil per 1 juli 2006 de Wet betaalbaarheidsheffing huurwoningen invoeren. Alle verhuurders worden daarmee verplicht een financiële bijdrage te leveren aan de rijksuitgaven voor de huurtoeslag. In ruil voor deze heffing mogen de verhuurders van de Minister de huren de komende jaren ruim meer dan de inflatie verhogen. De heffing die verhuurders moeten gaan betalen is afhankelijk van de WOZ-waarde van hun woningvoorraad.


De PvdA kiest voor een andere grondslag. De hoogte van de heffing die verhuurders moeten betalen is afhankelijk van de vermogensovermaat die een corporatie heeft in relatie tot haar investeringsopgave. Een heffing op de overreserves stimuleert corporaties om actiever te investeren in het opknappen van buurten en het bouwen van woningen. Alleen de overreserves van corporaties worden belast waarmee wordt voorkomen dat corporaties de heffing doorberekenen aan huurders en dat zij ten koste gaat van de noodzakelijke investeringen in buurten.


PvdA woordvoerder Staf Depla: "Ik vind het principieel onjuist dat één groep huurders, huurders met een lager en middeninkomen (die net meer verdienen dan de huurtoeslaggrens), exclusief moeten bijdragen aan de kosten van de huurtoeslag van collega huurders met de laagste inkomens. De huurtoeslag is een inkomensondersteunende maatregel en dient uit de algemene middelen te worden gefinancierd".
De heffing beperkt zich tot verhuurders die woningcorporatie zijn en die over overreserves beschikken. Op deze manier wordt tevens de relatie tussen de heffing en de WOZ-waarden verbroken. Wezenlijk is dat met dit amendement het verband tussen, in de ogen van de indiener overbodige en ongewenste, verruiming van het huurbeleid en dus ook de uitgaven voor de huurtoeslag ongedaan wordt gemaakt. Dit resulteert per saldo ook nog eens in een lagere heffing.


Bijgevoegd: amendement voor nadere toelichting