Gemeente Rotterdam

Nr. 112
29 mei 2006

Nieuwe College presenteert 100-dagenprogramma 'Met elkaar aan de slag'

Rotterdammers kansen bieden, investeren in de stad, de jeugd centraal stellen en ondernemers betrekken als partner. Het nieuwe College gaat de komende honderd dagen 37 acties uitvoeren om op die terreinen op korte termijn zichtbaar resultaat te boeken. De acties staan beschreven in het 100-dagenprogramma, dat het stadsbestuur maandag heeft gepresenteerd. Dit 100-dagenprogramma loopt vooruit op het collegeprogramma dat in september aan de gemeenteraad wordt aangeboden.

Bij de presentatie van het coalitieakkoord op 11 mei hebben de coalitiepartners beloofd dat het nieuwe College binnen een week na installatie een 100-dagenprogramma zou maken. Het bestuur wil meteen aan de slag om de Rotterdammers perspectief te bieden. Het College vindt het belangrijk om op korte termijn al enkele klussen te klaren, terwijl het voor de langere termijn een gedegen programma schrijft. De nieuwe wethouders gaan nadrukkelijk de stad in voor ontmoetingen met ouderen, jongeren en ondernemers. Het College wil weten wat volgens Rotterdammers nodig is in de stad en wat ze zelf van plan zijn te doen voor de stad. Ook worden deelgemeenten en raad bij de uitvoering betrokken.

De acties in het 100-dagenprogramma zijn onder vier noemers samen te vatten:

1. Kansen bieden: het College wil Rotterdammers kansen bieden, maar daagt iedereen uit om die kansen ook te pakken. Zo gaan bijvoorbeeld in de deelgemeenten Charlois, Schiebroek, Kralingen-Crooswijk en Noord snel gezinscoaches aan de slag, om te voorkomen dat kinderen uit probleemgezinnen in de criminaliteit belanden. Ook komt er een fonds voor burgerinitiatieven; het College wil binnen 100 dagen tien initiatieven honoreren.

2. Jeugd centraal: De jeugd staat centraal, want Rotterdam is een jonge stad. De wethouders gaan onder meer met 1000 jongeren in gesprek om afspraken te maken over de Jongerenagenda van de toekomst, en 100 voortijdig schoolverlaters worden teruggeleid naar school of werk.

3. Ondernemers als partner: Rotterdam werkt aan een goed ondernemersklimaat en vindt het bedrijfsleven een belangrijke samenwerkingspartner. Om het centrum aantrekkelijker, veiliger en beter bereikbaar te maken, wordt een Binnenstad Actie Programma opgesteld. Ondernemers in het centrum gaan samen bepalen welke maatregelen nodig zijn om hun winkelgebied nog aantrekkelijker te maken voor klanten.

4. Investeren in de stad: Om de dienstverlening te verbeteren, worden twee nieuwe stadswinkels geopend. Verder maakt het College het fietsen aantrekkelijker door veiliger fietsoversteekplaatsen te creëren en de stallingmogelijkheden bij het CS uit te breiden. Op vier plekken worden slooplocaties tijdelijk ingericht als groengebied of kinderspeelplaats.

De titel van het programma "Met elkaar aan de slag" is een verwijzing naar het nieuwe College dat nu aan de slag gaat, en tegelijk een oproep aan Rotterdamse burgers, instellingen en bedrijven om samen met het bestuur te werken aan de stad.

noot voor de redactie/