Gemeente Rotterdam

Nr. 113
29 mei 2006

Werkzaamheden Schieveen voorlopig stilgelegd

De gemeente Rotterdam heeft besloten voorlopig te stoppen met de werkzaamheden die nu plaatsvinden in de polder Schieveen. Dit besluit wordt ingegeven door een uitspraak van de Raad van State, die vorige week bij voorlopige voorziening de goedkeuring van het bestemmingsplan Schieveen schorste. De gemeente Rotterdam heeft besloten vanwege deze uitspraak en de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de gemeente heeft, alle werkzaamheden in Schieveen stil te leggen.

Procedure
De Raad van State heeft het bestemmingsplan Schieveen geschorst op twee punten: luchtkwaliteit en ontsluiting. De rechter twijfelt of de luchtkwaliteit als gevolg van het plan per saldo verbetert of tenminste gelijk blijft. Daarnaast wil hij zekerheid dat de Doenkade, de ontsluitingsweg, ook daadwerkelijk wordt verbreed om het extra verkeer als gevolg van de aanleg van het bedrijventerrein te kunnen verwerken. Naar aanleiding van de uitspraak voert de gemeente Rotterdam de komende tijd nader onderzoek uit naar de toekomstige luchtkwaliteit en de verkeersafwikkeling rondom Schieveen. Deze onderzoeksresultaten dienen ter voorbereiding van de bodemprocedure. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht welke onderdelen in het plan ten goede komen aan de luchtkwaliteit. Behalve 75 hectare hoogwaardig bedrijventerrein, wordt ook 220 hectare van de polder ingericht als natuurgebied. Naar de verbreding van de Doenkade, nodig om het verkeer van en naar het bedrijventerrein af te voeren, worden op verzoek van de rechter nadere gegevens verstrekt.

Tussenvonnis
Het schorsen van het bestemmingsplan is een tussenvonnis. De rechter moet nog een uitspraak doen in de bodemprocedure over het bestemmingsplan. Dat gebeurt binnen zes maanden.

noot voor de redactie/