Universiteit van Tilburg 23 mei 2006

Middenmanagement moet een ontmoetingsplek worden

Promotie Peer Elshout

De middenmanager zit in een spagaat tussen de directie en de medewerkers op de werkvloer. Wetenschappers hebben nooit veel belangstelling getoond voor de chef, die zijn positie als 'benard' ervaart. In zijn proefschrift gaat Peer Elshout uit van een andere benadering: het middenmanagement moet een ontmoetingsplek worden, met veel ruimte voor ondernemerschap.

In het promotieonderzoek van Peer Elshout staan de persoon en de functie van de middenmanager centraal. Er is vaak kritiek op het functioneren en op de prestaties van middenmanagers, zowel in de top van organisaties als op de werkvloer. Ook Elshout erkent dat het geen gemakkelijke functie is. De middenmanager zit in een spagaat, wordt doorgaans gezegd. Maar met die constatering gebeurt verder niets. Elshout gaat wel een stap verder. Hij laat zien dat er mogelijkheden zijn om een systematische verbetering van het werk en de resultaten van de (midden)managers te bereiken.

Uit het onderzoek van Elshout blijkt dat iedereen belang heeft bij een goed functionerend middenmanagement. De directie vertrouwt hen de leiding over de productie of dienstverlening toe. Voor de medewerkers is de middenmanager een belangrijke factor voor een zinvolle en prettige werksituatie. Intussen stellen toenemende concurrentie, goed opgeleide medewerkers en veeleisende klanten nieuwe eisen aan de managementstructuur van organisaties. Er is behoefte aan meer ondernemerschap en regelruimte op de werkvloer. De rol en positie van middenmanagers zullen daarom de komende jaren aanzienlijk gaan veranderen. Elshout vraagt zich af of zij dat wel aankunnen. Het ontbreekt in de management- en organisatietheorie maar ook in de praktijk van organisaties aan een conceptueel model voor de ontwikkeling van de middenmanagementfunctie. In de literatuur wordt zelfs nauwelijks onderscheid gemaakt naar managementfuncties. In zijn onderzoek ontwikkelde Elshout een model, waarmee middenmanagers zelf de regie kunnen voeren over de veranderingen in hun functie en waarmee zij hun effectiviteit kunnen vergroten. Met dit ontwikkelingsmodel ondernam hij enkele try-outs in organisaties.

Volgens Elshout is het in het midden van vele organisaties 'te druk'. De beschikbare regelruimte tussen de top en de werkvloer blijkt te beperkt voor meerdere volwaardige managementniveaus, ook al zijn veel organisaties sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw platter geworden. Willen organisaties inzetten op meer ondernemerschap in de uitvoeringseenheden, dan zullen niet alleen de taken moeten worden aangepast maar vragen ook de machtsverhoudingen om verdergaande decentralisatie. Met meerdere managementlagen tussen de strategische top en de operationele werkeenheden, zoals nu nog vaak het geval is, lukt dat niet.

In de opzet van Elshout is de middenmanager als coördinator van de operationele processen de rechtstreekse verbinder tussen strategie en uitvoering. Het midden van organisaties verandert van een 'domeinenveld' in een 'ontmoetingsplek' voor directie en uitvoering. Dat 'midden' moet overigens niet worden gezien als een eenheid: Elshout ontwikkelde een functietypologie voor de middenmanagementfunctie en beschreef een vijftal ideaaltypen.

Drs. Peer Elshout (1947, Drunen) studeerde sociologie aan de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg (specialisatie: organisatiesociologie). Na zijn afstuderen in 1974 werkte hij als beleidsmedewerker bij de Nederlandse Bond voor Sociaal-Cultureel Vormingswerk en als trainer/adviseur bij GITP-Opleidingen. Sinds 1990 werkt hij als organisatieadviseur bij DamhuisElshoutVerschure te 's-Hertogenbosch, een bureau waarvan hij medeoprichter (1990) en partners is.

Noot voor de pers
Peer Elshout promoveert dinsdag 30 mei 2006 om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift Middenmanagement. Functie in ontwikkeling. Een theoretisch denkkader voor de veranderende rol en positie van de middenmanagementfunctie en de invloed daarvan op de effectiviteit van de middenmanager. Promotor is prof.dr. J.J.J. van Dijck. Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift (ISBN 90-9020495-4) opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 - 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Het boek is verder te koop via www.damhuiselshoutverschure.nl (EUR 25,-). Peer Elshout is bereikbaar op 073 - 612 45 45 (werk); e-mail:
elshout@damhuiselshoutverschure.nl. Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/

UvT Persbericht