Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Mosselkwekers kiezen voor beperking mosselzaadvisserij

Yerseke, 29 mei 2006
De mosselkwekers zullen dinsdag 30 mei 2006 aan de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State toestemming vragen om nog 2 miljoen kilogram mosselzaad te mogen opvissen. Oorspronkelijk was het de bedoeling de mosselzaadvisserij af te ronden met de vangst van nog 5 miljoen kilogram. Een groot deel van het mosselzaad is echter opgegeten door zeesterren. De mosselkwekers hebben daarom besloten hun visplan aan te passen en zich te beperken tot 2 miljoen kilogram mosselzaad. In de afgelopen twee weken werd 10 miljoen kilogram mosselzaad opgevist.

Op 15 mei jl. gaf de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State de mosselkwekers toestemming om gedeeltelijk gebruik te maken van de vergunning die door de minister van LNV op 10 mei jl. was verleend. De mosselkwekers hadden van LNV de vergunning gekregen om 15 miljoen kilogram op te vissen, zij kregen van de Raad van State toestemming voor voorlopig 10 miljoen kilogram. Een aantal natuurbeschermings-organisaties had de Raad van State gevraagd om de vergunning in zijn geheel te schorsen. Dit verzoek werd afgewezen. Alvorens toestemming te verlenen voor de overige 5 miljoen kilogram wilde de voorzitter een nadere onderbouwing van deze hoeveelheid van de minister. Deze onderbouwing is op 23 mei jl. aan de Raad van State overlegd.

Tijdens de mosselzaadvisserij van de afgelopen twee weken is gebleken dat het mosselbestand in Texelstroom door zeesterren is aangetast. Door de aanhoudende harde wind konden deze bestanden niet worden veilig gesteld op de percelen. De mosselkwekers hebben daarom besloten te volstaan met een kleinere hoeveelheid van 2 miljoen kilogram. Zij hopen dat de voorzitter van de Raad van State hiervoor toestemming zal geven.

Noot voor de pers (