Partij van de Arbeid


Den Haag, 30 mei 2006


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister-president en de ministers van Buitenlandse zaken en van Defensie


over de persconferentie van president Bush en premier Blair


1) Hoe beoordeelt u de uitlatingen van president Bush en premier Blair dat er belangrijke fouten zijn gemaakt bij aanvang van de oorlog in Irak? Hoe beoordeelt u hun uitlatingen in dat verband dat niet de massavernietigingswapens zijn gevonden die men verwachtte aan te treffen?


2) Hoe beoordeelt u het feit dat president Bush voor het eerst deze fouten heeft toegegeven en sluit de Nederlandse regering, die politieke steun heeft gegeven aan de oorlog tegen Irak, zich bij deze kritiek aan? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


3) Hoe beoordeelt de minister-president achteraf zijn uitlatingen waaronder de volgende:
'de regering neemt het verhaal van de heer Powell buitengewoon ernstig' (premier Balkenende 12-02-03)
'De internationale gemeenschap is het er volstrekt over eens dat er van Saddam Hoessein een zeer grote dreiging uit gaat voor de wereld'. ..uit rapporten van de internationale wapeninspecteurs weten wij dat hij ook grote voorraden biologische wapens heeft aangelegd' (premier Balkenende , 18-03-03) in het licht van de persconferentie van president Bush en premier Blair die erkennen ernstige inschattingsfouten te hebben gemaakt ? Wat betekent dit exact voor de beoordeling van de inlichtingen die leidden tot de inval in Irak?


4) Hoe beoordeelt u achteraf de uitlatingen waaronder de volgende:
'Met die opvatting (van MIVD en AIVD) is uiteindelijk wel rekening gehouden toen wij ons besluit namen tot politieke steun geven aan de aanval op Irak' (mnister Kamp, 30-06-04)
in het licht van de persconferentie van president Bush en premier Blair die erkennen ernstige inschattingsfouten te hebben gemaakt? Wat betekent dit exact voor de beoordeling van de inlichtingen die leidden tot de inval in Irak?


5) Bent u bereid nu wel onderzoek te doen naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van de inlichtingen en de beoordeling van de inlichtingen in het politieke besluitvormingsproces
dat leidde tot het verlenen van politieke steun van de Nederlandse Regering aan de oorlog in Irak, en tevens de Tweede Kamer de daarvoor relevante informatie te verschaffen?


6) Welke conclusies trekt u uit het voorgaande voor de Nederlandse positiebepaling ten aanzien van het conflict over nucleaire wapens met Iran?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


Persconferentie President Bush en premier Blair, transcript onder meer op www.washingtonpost.com , 29-05-066