Den Haag, 30 mei 2006

Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie

over de actuele situatie in Afghanistan

1. Hoe beoordeelt u de proportionaliteit en rechtmatigheid van het bombardement van de Operatie Enduring Freedom op het Panjwayi district in Kandahar waarbij oppositionele groepen zich verschansten in een aantal burgerlocatie en NB ongeveer 16 burgers omkwamen?

2. Welke gevolgen heeft dit type bombardementen op de missie van Enduring Freedom en de gevoelens van de bevolking ten aanzien van westerse troepen in het algemeen en ISAF in het bijzonder?

3. Op welke wijze heeft u bij de Amerikanen aangedrongen op een diepgaand onderzoek en overleg gehad over de aanvaardbaarheid van dit type acties? Welk beleid staat u naar de toekomst toe voor?

4. Kunt u ervoor zorg dragen dat de conclusies van het onderzoek naar dit bombardement waar door President Karzai op aan is gedrongen aan de Kamer worden medegedeeld?

5. Op welke wijze werkt u mee aan de maximale bescherming van VN-medewerkers in zuidelijk Afghanistan?

6. Welke samenwerking vindt plaats binnen ISAF, de NAVO en de VN om het openblijven van de VN-kantoren en de effectiviteit en veiligheid van de VN- en andere humanitaire medewerkers te ondersteunen en te waarborgen waar mogelijk?

7. Ondernemen de NAVO en de VN-Secretaris-Generaal Kofi Annan gezamenlijke initiatieven richting Pakistan om de Pakistaanse betrokkenheid bij de oplaaiende gevechten aan de orde te stellen? Zo ja, in welke zin en op welke termijn? Is het mogelijk om gezamenlijk met de EU een sterkere politieke positie ten aanzien van Pakistan aan te nemen, zodat forser wordt opgetreden tegen el_Qaeda, Taliban en andere groeperingen die optreden in Afghanistan?

8. Kunt u een precies overzicht geven van de afspraken tussen ISAF, lead-nation het VK en de Afghaanse overheid m.b.t. de drugsproblematiek en het beleid ten aanzien van vernietiging van velden en steun aan het Afghaanse leger terzake?

9. Hoe beoordeelt u de recente versterkingen van de Taliban, de verhoogde risisco's op zelfmoordaanslagen , en de intimidatie-technieken 2)? Wat betekent dit voor de civil assessment en de samenwerking c.q. afbakening met niet-gouvernementele organisaties?

10. Kunt u deze vragen beantwoorden voor het overleg in de Tweede kamer over Afghanistan?

11. Kunt u, gezien de recente beschietingen in Kabul 3), waarbij ook burgerslachtoffers zijn gevallen, zo spoedig mogelijk een analyse en inschatting van de situatie geven?


---
2) zie bijvoorbeeld uitlatingen van Mohammed Kaseem Farouqi, Times 24 Mei 3) Zie onder meer 'US crash sparks Afghanistan riot', www.bbc.co.uk, 29-05-06

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2 K 104 Postbus 20018 2500 EA Den Haag Tel: 070 318 2694 Fax: 070 318 2800 c.linnemann@tweedekamer.nl