Vereniging Natuurmonumenten


DUIZENDJARIGE DEN OMGEVALLEN
30-05-2006

Wandelaar

De duizendjarige den die het Wolfhezerbos sierde is omgevallen. Een wandelaar die zondag al vroeg op pad was ontdekte de boom liggend naast het wandelpad en informeerde de boswachter van natuurmonumenten.

Oosterbeekse school

Het Wolfhezerbos was rond 1850 enorm populair bij de landschapsschilders van de Oosterbeekse school. Het waren dan ook deze schilders die deze boom al kenmerkend vonden voor de omgeving en hem de naam duizendjarige den geven. In feite was duizendjarige den ongeveer 400 jaar oud.

Voedsel voor de natuur

Volgens Machiel Bosch, beheerder bij Natuurmonumenten, kon deze grove den wel eens de oudste van Nederland zijn geweest. Hij kent geen grove dennen die ouder zijn.

De boom werd door de boswachters extra verzorgd. Zij zorgden er voor dat de boom alle ruimte kreeg en niet gehinderd werd door andere bomen. Een flinke storm in de jaren zeventig van de vorige eeuw kostte de boom al een enorme zijtak. Hierdoor werd de boom wat minder vitaal. Maar dat hij nu ineens zou omvallen had niemand verwacht. De boom maakte nog een redelijk gezonde indruk, hij ontwikkelde elk jaar nog jonge loten. Hij was niet ziek en had ook geen last van schadelijke kevers of schimmels. Hij is door zijn eigen gewicht omgevallen. Bij nadere inspectie bleek dat veel van zijn wortels afgestorven waren.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Machiel Bosch , beheerder Zuidwest Veluwe, 026 4822219 of Mirjam Kleine Koerkamp, communicatie, 026 35 23 442

Natuurmonumenten laat de dode boom liggen, zodat andere planten, paddestoelen en dieren er voedsel of een schuilplek in kunnen vinden. Het zal nog vele tientallen jaren duren voordat deze boom is weggerrot.

Wodanseiken

In het Wolfhezerbos staan nog meer oude bomen. De Wodanseiken,die hun naam eveneens van de landschapsschilders ontvingen zijn hier ook te vinden en zijn eveneens zo'n 400 jaar oud. Omdat eiken over het algemeen ouder worden dan grove dennen, verwacht Machiel

Bosch niet dat de eiken binnenkort het loodje leggen. Naast oude natuurmonumenten zijn er in de Wolfhezerbossen ook diverse archeologische monumenten, zoals grafheuvels, een kerkheuvel en restanten van een landweer. Deze monumenten dateren al van de periode tussen 2850 en 1100 voor Christus. Zo oud zullen de Wodanseiken nooit worden.

Voor nadere informatie

kunt u contact opnemen met Machiel Bosch, beheerder Zuidwest Veluwe, 026 - 4822219 of Mirjam Kleine Koerkamp, communicatie, 026 - 35 23 442.