Landstede


NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra presenteert Methode Berkum

Vanochtend is door NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra, in de Raadszaal van het Stadhuis in Zwolle tijdens een bijeenkomst van de Stichting Vrijwilligers Sport & Onderwijs, de aftrap gegeven voor de landelijke uitrol van de Methode Berkum.

De methode voor het werven en behouden van vrijwilligers voor verenigingen, is de afgelopen jaren ontwikkeld door de stichting waarin onder andere Landstede, vv Berkum en Sport Service Zwolle participeren. De aanpak is mede tot stand gekomen met behulp van de gemeente Zwolle en de Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk

De Methode Berkum
De vv Berkum in Zwolle heeft met succes haar vrijwilligersbeleid vernieuwd. Sinds de komst van een aparte bestuursgroep Vrijwilligers & Leden is het aantal vrijwilligers gegroeid tot meer dan 300 op een ledenbestand van 700 leden. Cruciaal daarbij is geweest de ontwikkeling van de wervingsmethode Leden bellen Leden . Deze systematische en persoonlijke aanpak, die de Methode Berkum is gaan heten, levert volop nieuwe vrijwilligers op! En dat is bijzonder in een tijd waarin mensen het steeds drukker krijgen.

Partners
Bij het opzetten van deze methode en het ontwikkelen van vrijwilligersbeleid is samenwerking gezocht met Landstede in Zwolle. Deze samenwerking heeft geleid tot mooie resultaten. De onafhankelijke stichting Vrijwilligers Sport & Onderwijs is opgericht, en er is steun ontvangen van gemeente Zwolle in het kader van het Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk. Sportraden, Vrijwilligers Centrale en Sport Service Zwolle hebben ondersteuning geboden.

Doelen
Het doel van deze samenwerking in Zwolle is vooral de ontwikkeling van een goedwerkende en systematische wervingsmethode, die, na de pilotfase, beschikbaar zou komen voor veel andere vrijwilligersorganisaties. Zodat we er uiteindelijk meer vrijwilligers aan overhouden, die minder snel stoppen en met plezier werken.

Resultaat campagne
Het blijkt dat er vrijwilligers genoeg zijn. Het succes van de methode Berkum is dat de potentiële vrijwilligers op de juiste manier (persoonlijk door bekenden) worden aangesproken op hun vaardigheden voor het verrichten van vooral korte opgeknipte taken. Er waren meer dan 250 positieve reacties in de vorm van even zovele enquêteformulieren. Een mooi resultaat, maar bij de 1e fase in 2003 waren er ook verbeterpunten. De verwerking ging traag en onnauwkeurig. Niet iedereen is teruggebeld. Dat moest anders. Daarom is er in de laatste fase een database met volgsysteem gebouwd.

Database en volgsysteem
In deze 2e en afrondende fase van de pilot (2006) is deze valkuil gedicht. De enquêteformulieren worden ingevoerd in een webbased systeem met een automatische procescontrole. Hier ligt de bewaking van de follow-up en wordt automatisch e-mail gestuurd naar de betrokken vrijwilligers en afdelingen die de vrijwilliger moeten intaken en plaatsen. Hiermee wordt een integrale aanpak gepresenteerd waarmee verenigingen en instellingen aan de slag kunnen.

Toekomst
De Methode Berkum; het gehele traject van de oprichting van een aparte bestuursgroep tot en met de database wordt door Sport Service Zwolle geïmplementeerd. Een belangrijk thema voor de toekomst en een volgende stap in de Methode Berkum is kun je vrijwilligerswerk verplichten?