Menzis mag doelmatig voorschrijven blijven vergoeden

Menzis

Menzis mag huisartsen een vergoeding blijven geven als de arts cholesterolverlagers en maagzuurremmers doelmatiger voorschrijft. Dat heeft de rechter in Arnhem vandaag bepaald in het hoger beroep dat een aantal huisartsen en patiëntenverenigingen tegen Menzis hadden aangespannen.

Roger van Boxtel, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis: 'Dit is goed voor de premiebetaler. Hij krijgt namelijk de beste zorg voor de beste prijs, zonder dat Menzis op de stoel van de huisarts gaat zitten. Menzis stimuleert huisartsen immers om méér volgens de Richtlijnen van de beroepsgroep zelf voor te schrijven. En dat betekent het meest geschikte medicijn voor iedere patiënt én voor een redelijke prijs. Bottom line: de huisarts bepaalt wat er wordt voorgeschreven, óók als die meedoet aan onze module. We gaan dus door met het aanbieden van de module aan huisartsen.'

Arts bepaalt
Huisartsen blijven altijd bepalen welk middel moet worden voorgeschreven, dat staat voor Menzis voorop. Het beleid van Menzis past dan ook naadloos in de nieuwste NHG-standaarden van de beroepsvereniging van huisartsen én erkende regionale behandelrichtlijnen, waarmee huisartsen bepalen welk middel zij voorschrijven. 'Wij vragen huisartsen om naast de inhoud van de richtlijnen óók de kosten van een medicijn mee te nemen in hun afweging. Goedkoop waar dat kan, duurder als het moet!', aldus Van Boxtel. 'Uiteraard houden wij rekening met chronische gebruikers van meerdere geneesmiddelen. Deze patiënten hebben soms het duurdere middel nodig omdat dat zich beter verhoudt met andere geneesmiddelen die ze al gebruiken. De huisarts bepaalt wat er wordt voorgeschreven.'

Gerichte vergoeding voor extra huisartsenzorg
Huisartsen ontvangen een gerichte extra vergoeding, bestemd voor betere huisartsenzorg. In de module Doelmatig Voorschrijven 2006 krijgen huisartsen een vergoeding voor het volgen van de NHG-richtlijn in het voorschrijven van medicijnen. Deze vergoeding is nadrukkelijk bestemd voor kwaliteitsverbetering in de huisartsenzorg. Voor iets anders kan de huisarts het geld niet gebruiken.

Aanpassing module Doelmatig Voorschrijven in 2006
Na overleg met huisartsen en patiëntenverenigingen gaat Menzis de doelmatigheidsmodule voor 2006 aanpassen. Zo wordt huisartsen niet meer gevraagd om patiënten te bewegen om over te stappen, wat een geringere totaalvergoeding per huisarts tot gevolg heeft: gemiddeld maximaal rond de 2.000 euro per jaar per huisarts. Daarentegen kan de deelnemende huisarts dit jaar ook bij lagere aantallen al vergoedingen krijgen voor doelmatiger voorschrijven. Menzis overlegt met de huisartsen over de precieze invulling van de module voor 2006.


Noot voor de redactie,