Gemeente Hellendoorn


Eerste bestuursrapportage 2006

Op 23 mei heeft het college van B&W van Hellendoorn de eerste bestuursrapportage 2006 vastgesteld. In de bestuursrapportage wordt verantwoording afgelegd over de uitvoering van de programmabegroting 2006. De bestuursrapportage zal op 6 juli a.s. in de raad behandeld worden. Op basis van de huidige ontwikkelingen verwachten wij dat het beeld uit de programmabegroting nog altijd actueel is. De eerste bestuursrapportage 2006 sluit met een klein positief saldo van ⬠4.400,--.

Voortgang uitvoering begroting
In de programmabegroting 2006 is per programma uiteengezet welke activiteiten gepland zijn om uitvoering te geven aan de bestuurlijke prioriteiten. In de eerste maanden van dit jaar zijn al enkele aansprekende resultaten geboekt. Te denken valt aan de ondertekening van de bestuursovereenkomst voor de Groene Mal, het vaststellen van de Cultuurnota "High Five" en de voortgang van de bouw van het Huis voor Cultuur en Bestuur.
Een aantal projecten neemt wat meer tijd in beslag dan voorzien. Hieronder vallen onder andere het doorschuiven van de ontwikkeling van de woon-werklocatie 3e Kampsweg naar 2007, de realisatie van het Wandelnetwerk, dat in 2007 volledig afgerond zal zijn en het uitstel van het opstellen van een toekomstvisie voor Reggedal/Duivecate ten behoeve van de ontwikkeling van de nieuwe begraafplaats, dit laatste vanwege capaciteitsproblemen.

Financiële ontwikkelingen
De gemeentelijke financiën voor 2006 geven een stabiel beeld. De programmabegroting 2006 is sluitend. Volgens de laatste inzichten verwachten wij in deze eerste bestuursrapportage voor 2006 een klein positief saldo van ⬠4.400,--. De gemeentelijke financiën ontwikkelen zich dus in grote lijnen overeenkomstig de verwachtingen. Het saldo van ⬠4.400,-- voordelig is opgebouwd uit een aantal financiële mee- en tegenvallers. De voornaamste worden kort toegelicht.

Financiële tegenvallers zijn onder andere ontstaan doordat de inkomsten uit OZB naar verwachting achterblijven bij de raming, enerzijds door bezwaar en beroep, anderzijds door een lagere volumegroei van de woningbouw dan was ingeschat. Er is een extra storting gedaan in de bufferreserve in verband met de toegenomen risico's op het gebied van de grondexploitaties. De verwachting is dat de evaluatie van het BTW-compensatiefonds voor de gemeente fors negatief uitvalt, hiervoor is een voorziening getroffen. De wachtgeldverplichting voor de drie vertrokken wethouders levert een financieel nadeel op. Tevens vallen de kosten voor het leerlingenvervoer hoger uit dan geraamd.
Een aantal meevallers compenseert deze tegenvallers. De gemeente brengt gedurende de exploitatie van woningbouwlocaties en bedrijventerreinen al een deel van de winst ten gunste van de algemene middelen. Doordat de grondverkopen achter zijn gebleven, is in 2005 minder winst genomen op de grondexploitaties. Naar verwachting zal dit in 2006 gecompenseerd worden, hetgeen voor 2006 een voordeel oplevert. De algemene uitkering uit het gemeentefonds wordt naar aanleiding van de septembercirculaire 2005 en de maartcirculaire 2006 verhoogd. In verband met het doorschuiven van bepaalde investeringen worden de daarmee samenhangende kapitaallasten ook doorgeschoven.