Gemeente Ede

nummer 114 / Ede, 30 mei 2005

Gemeente Ede wil snel bouwen

Honderd nieuwe woningen in Ederveen

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor de woonzorgzone Schras in Ederveen en legt dit nu voor aan de gemeenteraad. Het plan voorziet in de bouw van ongeveer honderd woningen rond een zorgcentrum en een zorgboerderij. Verder kan de plaatselijke supermarkt worden vernieuwd en kunnen er nog zes woningen ter plaatse van een installatiebedrijf worden gebouwd. Inschrijven voor de woningen is vermoedelijk vanaf eind juni mogelijk. Omwonenden krijgen in de week na pinksteren een brief over de stand van zaken.

Het plangebied ligt tussen de Schras, de Hoofdweg en de Schoolstraat. Het agrarische bedrijf dat nu op deze locatie zit, is beëindigd. De huidige agrarische bestemming wordt gewijzigd in een woonbestemming.Naast vrijstaande en halfvrijstaande woningen komen er ook rijtjeswoningen (huur en "vrije keus" woningen), levensloopwoningen en appartementen.

Zienswijzen
Op het ontwerpplan is een aantal zienswijzen ingediend. Daarbij waren onder andere bezwaren tegen de verandering van de huidige agrarische bestemming in woningbouw. Ook kwamen er verzoeken binnen om mee te werken aan een goede inrichting van het grensgebied tussen de betrokken achtertuinen en het nieuwe woongebied en is een aantal verzoeken ingediend om grond te mogen kopen.
Vanwege het grote maatschappelijke belang van woningbouw in Ederveen stelt het college de raad toch voor om in te stemmen met het woningbouwplan. Burgemeester en wethouders komen wel gedeeltelijk tegemoet aan de ingediende zienswijzen. In het noorden van het plangebied komt nu een groenzone met een achterpad en er wordt riolering aangelegd. Ook nieuw in het plan is dat aan de zuidwestkant van het plangebied zes extra woningen mogelijk worden gemaakt (een nader uit te werken bestemming).

Procedure
De commissie RO spreekt op 20 juni over dit plan. De gemeenteraad neemt een beslissing in haar vergadering van 6 juli. De gemeente Ede wil zo snel mogelijk bouwen in Ederveen. Daarom volgt zij een zogeheten artikel 19 procedure. De bouwplannen liggen waarschijnlijk in juni ter inzage bij het Infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu, Stadskantoor De Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. Op datzelfde adres zit het Wooninfo-centrum waar belangstellenden vanaf eind juni kunnen inschrijven voor een woning. Het telefoonnummer is (0318) 68 01 60.

---