Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Beleidsreactie op Zorgbalans

Kamerstuk, 30-5-2006

De Voorzitterd van de Eerste en de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MC/I&K-2685979

30 mei 2006

Hierbij zenden wij u de door het RIVM opgestelde Zorgbalans. De Zorgbalans is een monitor van de prestaties van het Nederlandse zorgsysteem. Met de Zorgbalans krijgt u een beeld hoe de Nederlandse zorg presteert op het terrein van de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Met een beperkt aantal kerngegevens krijgt u een beeld van sterktes en zwaktes van de Nederlandse gezondheidszorg in 2004. Vanaf september 2006 zijn op de website www.gezondheidszorgbalans.nl ook meer achterliggende gegevens te raadplegen. Deze website bevat onder andere een overzicht van best practices in de zorg die gebruikt kan worden om de effectiviteit van zorgprocessen te verbeteren. De Zorgbalans bestrijkt de curatieve zorg, langdurige zorg en de preventieve zorg. De Zorgbalans is een nieuw document, dat in de plaats komt van de diverse Brancherapporten. De Zorgbalans zal de komende jaren door het RIVM verder ontwikkeld worden.

De eerste Zorgbalans laat zien hoe het is gesteld met de Nederlandse gezondheidszorg in 2004. Samen met patiënten- en consumentenorganisaties, zorgaanbieders en zorgverzekeraars zullen wij de Zorgbalans in goed overleg analyseren. Op basis van dit overleg zal de set prestatie-indicatoren verder worden aangescherpt.

De Zorgbalans kan gezien worden als een aanvulling op de Volksgezondheid Toekomst Verkenningen (VTV) die de staat van de volksgezondheid monitort en evalueert. Ook brengt het RIVM de Nationale Atlas Volksgezondheid uit. De Atlas geeft een geografisch beeld van de volksgezondheid en de gezondheidszorg in Nederland. Daarnaast brengt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) elk jaar de Staat van de gezondheidszorg uit. De rapportage van de IGZ gaat in op aandachtspunten op het gebied van de kwaliteit van zorg. De Zorgbalans is breder en maakt gebruik van de bevindingen van de IGZ.

De volgende Zorgbalans verschijnt in 2008 en laat gegevens zien over de Nederlandse gezondheidszorg in 2006. In hoofdstuk 5 van de Zorgbalans kunt u lezen waar de ontwikkelaccenten de aankomende jaren liggen. De resultaten over 2004 tonen wel een breed beeld, maar nog geen totaalbeeld van de zorg. Belangrijk is dat de eerste stap nu is gezet om te komen tot een volwaardige monitor die in lijn ligt met de aanbevelingen van de Tijdelijke Commissie Onderzoek Zorguitgaven.

De algemene conclusies uit het eerste hoofdstuk delen wij. De Nederlandse gezondheidszorg is toegankelijk en wat betreft het kostenniveau zit Nederland in 2004 iets boven het EU-15 gemiddelde. Internationaal gezien is de kwaliteit van zorg op meerdere onderdelen bovengemiddeld maar er liggen ook kansen om de kwaliteit te verbeteren. Hier willen wij de resterende kabinetsperiode verder aandacht aan besteden. In februari van dit jaar hebben wij u de brief Kwaliteit van zorg (MC-2653714) toegestuurd. In deze brief hebben wij aangegeven welke concrete stappen VWS de komende tijd zet ter verdere verbetering van de kwaliteit van zorg.

Een deel van de bevindingen in de Zorgbalans was ons al eerder bekend en heeft doorgewerkt in de beleidsagenda's van afgelopen jaren. Na 2004 heeft het beleid immers niet stilgestaan. Nieuwe inzichten zullen wij waar mogelijk laten doorwerken in onze beleidsagenda 2007. Verantwoording over het door ons gevoerde beleid vindt zoals gebruikelijk plaats op de derde woensdag van mei in het jaarverslag van VWS.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H. Hoogervorst

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. Clémence Ross- van Dorp