Provincie Utrecht

GS: 'Extra impuls provincie Utrecht in openbaar vervoer

30-5-2006 -

Het openbaar vervoer vraagt om een extra impuls de komende jaren. Beter vervoer naar nieuwe woonwijken, meer spitsbussen, extra aandacht voor milieuvriendelijke bussen en een aanvullende bonus voor de streekvervoerders die goed bezig zijn: dat zijn hiervoor de aangewezen maatregelen.

Dit zijn de meest opvallende acties die Gedeputeerde Staten op stapel zetten voor de nieuwe concessies die vanaf eind 2008 worden afgegeven voor het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. GS kiezen ervoor om de nieuwe vergunningen voor het streekvervoer af te geven voor een langere periode van acht jaar. De huidige vier concessiegebieden worden bovendien samengevoegd naar twee. Deze schaalvergroting en de langere concessieperiode maken het mogelijk om nieuwe investeringen te doen in het openbaar vervoer, geholpen met extra subsidie van de provincie. GS willen hiervoor in 2008-2011 jaarlijks ruim 3,6 miljoen euro extra uittrekken. Daarna kan deze aanvullende subsidie oplopen tot ruim 4 miljoen euro per jaar.

Meer openbaar vervoer naar nieuwe woonwijken Een belangrijk aandachtspunt in het nieuwe openbaar vervoerbeleid is dat de bereikbaarheid van nieuwe woonwijken wordt verbeterd. Het openbaar vervoer wordt daarmee een goed alternatief voor gebruik van de auto. GS willen daarom de stadsdienst in Amersfoort uitbreiden met een buslijn, zodat de wijk Vathorst beter wordt ontsloten. Hiermee is in totaal 1,6 miljoen euro gemoeid. In Veenendaal-Oost is de gedachte om de huidige stadslijn uit te breiden dan wel een nieuwe route te realiseren voor de lijn tussen Veenendaal en Ede. In Woerden-West is de bedoeling dat de stadslijn wordt uitgebouwd tot een volwaardige openbaar vervoerverbinding.

Meer bussen in de spits
GS willen bovendien het openbaar vervoer aantrekkelijker maken voor het woonwerkverkeer door op zes lijnen in de spits extra bussen in te zetten. Per spitslijn trekt dit dagelijks 100-200 nieuwe reizigers aan. Om dit mogelijk te maken, wil het college in de nieuwe concessieperiode 1,2 miljoen euro beschikbaar stellen.

Schoner openbaar vervoer
De provincie investeert momenteel in schonere bussen door subsidie beschikbaar te stellen voor het installeren van roetfilters. De bedoeling is dat er meer milieuwinst gehaald kan worden uit het openbaar vervoer. GS willen daarom dat in de concessies voor de periode vanaf 2008 nieuwe voorwaarden gesteld worden aan de maximale uitstoot van uitlaatgassen. Dit betekent voor de vervoerders extra investeringen in materiaal; hiervoor wil het college circa 850.000 euro reserveren.

Financiële bonus voor vervoerders
Een laatste actiepunt is dat GS vanaf 2008 een hogere bonus beschikbaar willen stellen aan de streekvervoerders. De bedoeling is dat dit bedrag oploopt naar 425.000 euro jaarlijks (maximaal 4% van de provinciale subsidie). De vervoerders worden hiermee extra gestimuleerd om aandacht te besteden aan zaken die de provincie Utrecht overeenkomt voor de nieuwe concessieperiode, zoals klantvriendelijke bediening, bussen die op tijd rijden, etc.

Bestuurlijk vervolg
Provinciale Staten van Utrecht behandelen op 22 juni de collegeplannen voor het openbaar vervoer.