Ernst & Young: goede start 2006 durfkapitaal Europa

Ernst and young

Ernst & Young: durfkapitaal in Europa maakt in 2006 goede start met investeringsniveau over 1 miljard euro

AMSTERDAM, 30 mei 2006 - Investeringen door durfkapitalisten stegen in Europa in het eerste kwartaal van 2006 naar een bedrag van 1,0 miljard euro. Dit is de grootste investering in Europa in vier kwartalen. Dat blijkt uit een Europese studie naar durfkapitaal uitgevoerd door Ernst & Young. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2005 nam het aantal deals met bijna een vierde (62 deals) af naar 200. In Nederland werd in het eerste kwartaal van 2006 13,3 miljoen euro aan durfkapitaal geïnvesteerd. Een afname vergeleken met de 15,0 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2005 en de 19,6 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Europa
'In het eerste kwartaal zagen we in Europa vooral een vernieuwde interesse van investeerders voor de zogenaamde 'seed- en first round' deals', zegt Geert-Jan van Logtestijn. 'In totaal werd er met 71 'early-stage deals' 322,4 miljoen euro geïnvesteerd. Ondanks dat dit zes deals minder waren dan een jaar geleden, was het bedrag aan investeringen toch 44 procent hoger. Dit was tevens het hoogste geïnvesteerde kapitaal in deze vroege ronden sinds het eerste kwartaal van 2002.'

Nederland
In het eerste kwartaal van dit jaar werden in Nederland twee deals gesloten. Dit waren er drie minder dan in het vierde kwartaal van vorig jaar (vijf deals) en zes minder dan het eerste kwartaal van 2005 (acht deals). Er vond in het eerste kwartaal één financiering plaats in de second round en één in de meer volwassen fase. Ter vergelijking: er vonden geen investeringen plaats in de seed- of first round (één in het vierde kwartaal van 2005 en één in het eerste kwartaal van 2005), en ook geen in de later stage (één in het vierde kwartaal van 2005, en vijf in het eerste kwartaal van 2005).

Hoogtepunten uit het rapport:

- Nederland was dertiende met het aantal deals (na België, Noorwegen en Zwitserland, maar voor Polen), en tiende in het behaalde bedrag (gelijk met Noorwegen, maar voor Finland en achter Zwisterland).

- Net als in de VS, investeerden Europese investeerders aanmerkelijk meer kapitaal in IT-bedrijven. Het totale bedrag geïnvesteerd in het eerste kwartaal was 474,6 miljoen euro, 8 procent meer dan vorig jaar. Er werden echter dertig IT-deals minder gedaan. In Nederland vond er één deal plaats in het eerste kwartaal 2006 in de IT-sector, twee minder dan in het laatste kwartaal van 2005 en drie minder dan het eerste kwartaal van 2005. Het geïnvesteerde bedrag (12,9 miljoen euro) was echter hoger dan de 5,6 miljoen euro geïnvesteerd in het vierde kwartaal vorig jaar en de
2,4 miljoen euro geïnvesteerd in het eerste kwartaal van 2005.
- In het communicatiesegment in Europa werd een deal minder gedaan. Het bedrag aan investeringen was 39 procent meer. De deal flow in het information services segment (dat een aantal internet gerelateerde bedrijven behelst) verdubbelde naar bijna 12 deals. De investering steeg met 40 procent naar 39 miljoen euro.

- Durfkapitaalinvesteringen in de Europese gezondheidszorg verminderden ten opzichte van een jaar geleden tot 56 deals en 434,6 miljoen euro, een afname van respectievelijk 24 procent en 9 procent. In de gezondheidszorg werden de twee grootste deals van het eerste kwartaal gemaakt: 44,1 miljoen euro in de later round in Groot-Brittannië, en 42 miljoen euro in de first round in Oostenrijk. In Nederland vonden er geen deals plaats in de gezondheidszorg in het eerste kwartaal van 2006. Een vermindering vergeleken met twee deals in het vierde kwartaal en twee deals in het eerste kwartaal van 2005.
- De totale investeringen in de product- en dienstensector in Europa bleven stabiel op 77 miljoen euro. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, ook al vonden er 14 deals minder plaats dan in het eerste kwartaal van 2005. In Nederland vond er één deal plaats in deze sector. Het geïnvesteerde bedrag in het eerste kwartaal van 2006 was met 0,4 miljoen euro laag, vergeleken met de 7,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar.

- De deal flow in Frankrijk bleef stabiel met 42 deals, slechts één deal minder dan een jaar geleden. De investeringen in Franse bedrijven verdubbelde bijna in diezelfde periode, naar 205,1 miljoen euro. In Duitsland nam het aantal deals af met vier, het aantal investeringen nam af met 21 procent naar 124 miljoen euro. Groot-Brittannië blijft het meest actieve land van Europa. Deals namen echter af met 33 procent ten opzichte van vorig jaar, naar 56. De durfkapitaalinvesteringen waren lichtelijk hoger, 356,3 miljoen euro.