Provincie Drenthe

Wijziging spreidings- en beschikbaarheidsplan ambulancezorg 30 May 2006

In de provincie Drenthe komen twee nieuwe ambulanceposten. Eén in Klazienaveen en één bij de Luchthaven Eelde. Daarnaast wordt de ambulancepost in Havelte verplaatst naar Dieverbrug. Dat zijn enkele van de voorgestelde wijzigingen in het nieuwe spreidings- en beschikbaarheidsplan Drenthe, UMCG Ambulancezorg. Het college van gedeputeerde staten heeft dit plan vandaag besproken en akkoord bevonden. Met de invoering van het plan gaat de theoretische dekkingsgraad in Drenthe omhoog van 86,6% naar 94,5%. Dit betekent dat in 94,5% van de ritten een ambulance binnen een kwartier aanwezig is. Voordat tot uitvoering wordt overgegaan, kunnen belanghebbenden nog tot 15 juli op het plan reageren.

Na invoering van het plan heeft Drenthe de volgende standplaatsen: Roden, Eelde, Assen, Annen, Beilen, Borger, Emmen, Klazienaveen, Coevorden, Hoogeveen, Meppel en Dieverbrug. De standplaatsen Eelde en Dieverbrug hebben een aangepaste dienstenstructuur. In Eelde gaat het alleen om dagdiensten en in Dieverbrug om diensten van 7.00 uur 's ochtends tot 23.00 uur `s avonds. Met de omringende standplaatsen zijn afspraken gemaakt om te zorgen voor een back-up in de nachtelijke uren in de gemeente Westerveld. Formeel wordt nu ook de wijziging van de standplaats van Gieten naar Annen en Borger vastgelegd.

De voorgestelde wijzigingen zijn het gevolg van het streven om een minimum dekkingspercentage te garanderen van 95%. Om tot die dekking te komen is door het rijk landelijk in totaal 30 miljoen euro extra beschikbaar gesteld.

Tot en met 15 juli 2006 kunnen Drentse burgers reageren op het spreidings- en beschikbaarheidsplan. Belangstellenden kunnen het plan inzien bij de provincie Drenthe.