Gemeente Waalwijk Waalwijk werkt aan een veilige leefomgeving

Donderdag 18 mei ontving u een tweede nieuwsbrief over de gevonden dode eenden in de rondom de kinderboerderij aan de Mendelssohnstraat. Met deze derde nieuwsbrief informeren we u over de stand van zaken.

Botulisme C
Afgelopen periode zijn de gevonden dode eenden en het water onderzocht op onder andere botulisme. Het waterschap Brabantse Delta heeft de gemeente laten weten dat het water schoon is. Zojuist heeft sectie op de eenden, uitgevoerd door het AID, uitgewezen dat zij dood zijn gegaan door botulisme type C. Type C is niet ge-vaarlijk voor de mens. Het waterschap ad-viseert echter wel contact met het water te vermijden. Bovendien is het belangrijk om de eenden niet te voeren. Dit lokt meerdere eenden en hierdoor wordt de kans op be-smetting groter.

Maatregelen
Om verdere besmetting van dieren te voorkomen baggert de gemeente de gracht uit aan de Beethovenlaan. Het vermoeden bestaat dat deze bagger de bacterie bevat.
De bagger wordt verder onderzocht.
Het verwijderen van deze bagger wil niet zeggen dat botulisme nooit meer op deze locatie kan voorkomen. Een eend kan het immers ook ergens anders oplopen en de bacterie verspreiden op deze plek. De baggerwerkzaamheden starten maandag 29 mei a.s. en duren ongeveer 4 dagen. Het baggeren kan overlast met zich meebrengen door het aan- en afvoer van goederen. De gemeente verzoekt u NIET te parkeren langs de grachtkant. Wij vragen u om uw begrip en uw medewerking.

Herkennen van botulisme
Botulisme wordt veroorzaakt door het gif botulinum van de bacterie Clostridium botu-linum. Bij sterfte onder eenden gaat het meestal om type C. Door botulisme aange-taste watervogels zijn herkenbaar doordat ze traag zijn, slechts korte afstanden of in het geheel niet kunnen vliegen en moeilijk lopen. Mocht u in de toekomst dit ziekte-beeld bij watervogels herkennen, raak deze watervogels dan niet aan. Neem contact op met de gemeente Waalwijk.

Vragen
Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Gerard Smits, coördinator calamiteiten, 06 29 07 53 00.

Publicatie datum 24-05-2006