Chipshol vraagt om veroordeling Staat

Chipshol

Chipshol vraagt om veroordeling Staat

Schiphol-Rijk, 30 mei 2006 - Gebiedsontwikkelaar Chipshol heeft de Staat der Nederlanden gedagvaard. Chipshol vordert vaststelling door de rechter van onrechtmatig handelen door de Staat nu zij de bebouwing van het Groenenberg-terrein direct naast de Aalsmeerbaan op basis van ondeugdelijk gebleken argumenten onmogelijk heeft gemaakt. Het ministerie van VROM stelde dat de locatie te gevaarlijk was om bedrijfsbebouwing neer te zetten.

Ondanks het feit dat er sprake was van aantoonbaar ondeugdelijke berekeningen over de ongevalrisico's en een eerder uitgesproken vernietigend oordeel van de Raad van State zette het ministerie van VROM gebiedsontwikkelaar Chipshol willens en wetens de voet dwars. Volgens Chipshol heeft de Staat daarmee onrechtmatig en ernstig verwijtbaar gehandeld. De rechter wordt gevraagd hierover een oordeel uit te spreken. Vervolgens zal de daardoor geleden schade dienen te worden begroot. Door Chipshol wordt deze geraamd op 30,6 miljoen euro.

Chipshol probeert sinds 1995 om op het 30 hectare grote Groenenberg-terrein een logistiek bedrijvenpark te realiseren. De luchthaven Schiphol trachtte dat samen met verschillende overheden te verhinderen. Vanwege die tegenwerking zijn Schiphol en de provincie Noord-Holland al door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan Chipshol. De hoogte daarvan wordt nog bepaald. Onlangs diende Chipshol ook een claim in tegen de LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland). Deze instantie beweerde jarenlang dat bebouwing van het Groenenberg-terrein grote risico's voor de luchtverkeersveiligheid met zich mee zou brengen. Onafhankelijk onderzoek toonde echter aan dat die bewering niet klopt.

Uit interne documenten van de gemeente Haarlemmermeer bleek onlangs dat Schiphol en bovengenoemde partijen in 2002 een 'Organisatie Operatie Groenenbergterrein' in het leven hebben geroepen met als doel om Chipshol-bebouwing van het Groenenbergterrein onmogelijk te maken.

Chipshol is met een strategische positie van bijna 1,5 miljoen vierkante meter de grootste particuliere gebiedsontwikkelaar rond de luchthaven Schiphol.