Ingezonden persbericht


AANVULLENDE PERSINFORMATIE

Leidschendam, 30 mei 2006

Detailhandel wil vereenvoudiging CAO's

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft tijdens de presentatie van het jaarverslag 2005 gepleit voor een sterke vereenvoudiging van CAO's in de detailhandel. De eerste reacties op de plannen van de RND zijn positief. Niet alleen worden de uitgangspunten voor de nieuwe opzet van een vereenvoudigde CAO onderschreven door ondernemingen, ook de vakbeweging heeft in een eerste reactie laten weten positief te staan ten opzichte van de plannen van de RND.

De RND roept op tot een ingrijpende vereenvoudiging van CAO's. De RND wil CAO's op hoofdlijnen afsluiten met de vakbonden. Het is niet, zoals in sommige media werd gesuggereerd, de bedoeling om een extra CAO af te sluiten binnen de onderneming of afspraken uit te onderhandelen met de Ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Wel kunnen bedrijven door de vereenvoudiging inspelen op specifieke zaken die binnen de onderneming door werknemers van belang worden geacht. Het gaat er om overbodige artikelen, zoals bepalingen rond dienstplicht, uitgebreide afspraken rond verlof en bijvoorbeeld dienstwoningen te schrappen.

CAO's moeten zaken goed regelen: de oudedagsvoorziening, arbeids(on)geschiktheid in combinatie met arbozorg op maat, inkomen en invoering van jaarurenmodellen of bandbreedtemodellen. Hierdoor ontstaat maatwerk en flexibiliteit per onderneming, waarvan werknemers én werkgevers kunnen profiteren. Het is niet de bedoeling dat er één CAO komt voor de hele detailhandel. De inkleuring op brancheniveau is gewenst. Wel kan onderzocht worden of door de toenemende branchevervaging sommige branche-CAO's kunnen worden samengevoegd. Het grote aantal CAO's dat nu moet worden afgesloten kan dan wellicht worden teruggebracht tot maximaal een tiental CAO's. Ook hierdoor komt het accent veel meer te liggen op de hoofdzaken en minder op de bijzaken.

Winkels moeten steeds sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Hierdoor versterken zij hun concurrentiekracht ten opzichte van nieuwe toetreders (internetverkopen) op de markt. Maar bestaande afspraken in CAO's belemmeren te vaak dat adequaat kan worden ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen.

De RND vindt dat nieuwe arbeidsverhoudingen gebaseerd moeten zijn op de steeds groter wordende eigen verantwoordelijkheid van werknemers. De RND is blij met de constatering dat ook van vakbondszijde positief is gereageerd op deze oproep. "Het vereenvoudigen van bestaande CAO's is zeker bespreekbaar, mits hier tegenover andere afspraken worden overeengekomen". De RND wil samen met de vakbonden snel starten met de vereenvoudiging en modernisering van CAO's, maar begrijpt tegelijkertijd dat dit niet van de ene op de andere dag geregeld kan worden. De RND gaat er vanuit dat voor het nieuwe CAO-seizoen een start kan worden gemaakt.

----------

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 11 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht