Groen!

Brussel, 30 mei 2006

Groen! wil speculatieheffing voor slapende besturen met slapende bouwgronden

Gemeenten moeten de bouwgronden waarvan zij de eigenaar zijn binnen de 5 jaar te koop aanbieden. Brengen gemeenten hun slapende bouwgronden niet op de markt dan volgt een speculatieheffing die jaar na jaar hoger wordt. Met dit voorstel wil Groen! meer betaalbare bouwgronden op de markt brengen. Momenteel zijn bouwgronden onbetaalbaar terwijl driekwart van de beschikbare bouwgronden in handen is van overheden als gemeenten, OCMWs en kerkfabrieken. Die bouwgronden moeten tegen betaalbare prijzen op de markt worden gebracht, zo stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!). Gemeenten mogen niet speculeren met bouwgronden.

In Vlaanderen is liefst 41% van de onbebouwde gronden binnen bouwzones in handen van gemeenten. Tel daarbij nog de gronden in eigendom van OCMWs, kerkfabrieken, intercommunales en sociale huisvestingsmaatschappijen, en we komen aan bijna 75%. Kortom: er is niet alleen sprake van slapende bouwgronden, maar ook van slapende besturen.

Groen! wil dat gemeenten hun bouwgronden binnen de 5 jaar te koop aanbieden. Doen ze dat niet dan wacht een speculatieheffing. Groen! pleit ervoor dat woonuitbreidingsgebieden niet aangesneden mogen worden zolang er onbebouwde percelen zijn binnen een woongebied. Gemeenten moeten een actief grondbeleid voeren. De Vlaamse regering moet daarvoor het nodige kader bieden, stelt Groen!-volksvertegenwoordiger Rudi Daems. Laat gemeenten binnen de 5 jaar hun bouwgronden activeren en op de markt brengen. En laat, voor gronden die binnen de gemeentelijke context een evident andere bestemming nodig hebben, zoals groen gebied of speelruimte voor kinderen, de bestemming wijzigen. Dan is er ook meteen duidelijkheid en hoeft er niet langer gespeculeerd te worden met slapende gronden.

Concreet, zo wil Groen!, riskeren de gemeenten een speculatieheffing indien ze al te lang hun gronden onbebouwd laten liggen. Via een lokaal grondfonds kunnen verkavelingen vergund worden, waar de gemeente en een privé-ontwikkelaar overeenkomen om een bepaald percentage sociale woningen te voorzien, of bouwgronden onder de marktprijs aan te bieden, zegt Rudi Daems. Het is schrijnend te moeten vaststellen dat er vandaag nog steeds gemeenten in Vlaanderen zijn die minder dan 2% sociale woningen op hun grondgebied hebben, terwijl de wachtlijst voor het verkrijgen van een sociale woning alsmaar groeit.

Er is in Vlaanderen voldoende bouwgrond om 15 tot 20 jaar aan de woonbehoefte te voldoen; op voorwaarde dat de gemeenten hun eigen grond niet onbebouwd laten liggen. De gemeentelijke overheden hebben, zo blijkt nu, de cruciale sleutel in handen om de woonbehoefte te realiseren. De gemeenten kunnen zorgen voor betaalbare bouwgronden voor particulieren en voor sociale woningen. Tegelijkertijd kunnen zij de open ruimte beschermen, omdat de woonuitbreidingsgebieden op dit moment minder nodig zijn. Het is niet de bedoeling dat gemeenten speculanten zijn, besluit Rudi Daems.