Gemeente Doetinchem

Burgerjaarver...

College geeft aftrap voor het Plan Landgoederencluster Bethlehem


-30 mei 2006-
Op 30 mei 2006 besloot het college van burgemeester en wethouders een integraal masterplan op te laten stellen voor landgoederencluster Bethlehem. Het gebied ligt tussen de oude loop van de Bielheimerbeek, de nieuwe Bielheimerbeek en de autosnelweg A18. In het integraal masterplan staan herstel en ontwikkeling van natuurwaarden, cultuurhistorische waarden en waterkwaliteit centraal.

Centraal in het plan staat herstel van de oude beekloop van de Bielheimerbeek via het oude grachtenstelsel van Klooster Bethlehem (gesticht in 1179 en de oudste vestigingsplaats inde gemeente) en het loskoppelen van de Beneden Slinge. In de zuidelijke punt van het plangebied ontstaat zo de ideale situatie voor de ontwikkeling van natte natuur. Andere deelprojecten geven het totale plan een kwaliteitsimpuls. Zo kan de watermolen door het herstel van de beken weer in volle glorie op de oude plek herbouwd worden en draagt de natuurontwikkeling bij aan de waterkwaliteit van de herstelde beken.

Betrokkenheid van andere partijen
Door voor het plangebied een integraal masterplan op te stellen kan de samenhang tussen de verschillende projecten worden versterkt en bewaakt. Bij de ontwikkeling van het masterplan wordt een groot aantal partijen betrokken, zoals de Provincie Gelderland, het Waterschap Rijn en IJssel, Vitens, rijksdiensten en de oudheidkundige vereniging Gander.

Planning
Het masterplan bevat een plan van aanpak en een intentie-overeenkomst om het masterplan te realiseren. De verwachting is dat beide zaken in het laatste kwartaal van 2006 gereed zijn. Hierna zal door het college een nieuwe bestuursopdracht moeten worden verstrekt voor de uitvoering van de diverse projecten binnen het masterplan.