Gemeente Coevorden

Sloop van 15 panden in centrum Coevorden begint dit najaar

College stelt programma voor uitvoering van Centrumplan vast

Na de vaststelling van het Masterplan voor het centrum van Coevorden in december 2005 door de gemeenteraad, hebben burgemeester en wethouders nu het uitvoeringsprogramma voor het Masterplan vastgesteld. Ging het in het Masterplan nog over de vraag of de plannen haalbaar waren, in het uitvoeringsprogramma wordt aangegeven wanneer op welke manier en tegen welke kosten de maatregelen gerealiseerd gaan worden. Zo zal dit najaar een groot aantal gebouwen in het plangebied worden gesloopt en zal in het voorjaar van 2007 gestart worden met het graven van havens en de aanleg van bruggen.

Sinds 1999 werkt de gemeente Coevorden aan het stadsvernieuwingsproject onder de noemer `Coevorden Beweegt'. De Coevorder binnenstad ondergaat in de komende jaren een grondige verbouwing. Grote delen van de openbare ruimte worden opnieuw ingericht en op verschillende plaatsen wordt nieuwbouw gepleegd. De zuidkant van het centrum wordt zelfs compleet vernieuwd. Het doel: een bruisend stadshart, gekenmerkt door water, historie en gezelligheid. Dit alles is gevat in het Masterplan, waarin de gemeente samenwerkt met diverse private partijen. Met Domesta Woonstichting is hiervoor een Ontwikkelingsovereenkomst gesloten, waarin afspraken zijn gemaakt over de woningbehoefte voor de komende tien jaar voor Coevorden.

Twee aanbestedingsprocedures In juni worden twee aanbestedingsprocedures opgestart. De eerste aanbesteding heeft betrekking op de sloop van ongeveer vijftien panden. Het gaat hierbij om alle leegstaande panden in het plangebied die in het bezit zijn van de gemeente. Daarbij hoort ook de voormalige brandweerkazerne aan de Haven. Naar verwachting kan de daadwerkelijke sloop dit najaar beginnen. Op de plekken waar gesloopt is, wordt gras ingezaaid.

De tweede aanbestedingsprocedure omvat drie percelen. Het eerste deel gaat over het ontwerpen en realiseren van drie bruggen: de brug over de Haven, de brug naar de Pampert en de renovatie van de Bentheimerbrug. Het tweede deel is de invulling en aanleg van de Weeshuisweide en in het derde perceel zijn de werkzaamheden opgenomen voor de aanleg van de vestingstructuur. Het gaat hierbij om werkzaamheden als het aanleggen van havens in het Bogas-gebied en de uitbreiding van de Haven aan het Marktplein en de aanleg van de bastions. In het voorjaar van 2007 zal dit werk in uitvoering worden genomen.