RandstandRail


30-5-2006
Escamplaan krijgt bij Catricumplein een bushalte

Ter hoogte van het Castricumplein op de Escamplaan komt aan beide kanten van de weg een bushalte. Er komt een oversteekplaats voor voetgangers, zodat ze gemakkelijker en veiliger kunnen oversteken. De huidige tramhalte voor lijn 6k zal hierdoor vervallen. Het college van burgemeester en wethouders maakte vandaag het herziene plan bekend.

Reden voor de herziening is dat bij de uitwerking van het vorige plan bleek dat het handhaven van de tramhalte voor 6k tot problemen leidt met de verkeersveiligheid. Bij het oude plan zouden de voertuigen van RandstadRail niet stoppen op de tramhalte, maar doorrijden naar het nabijgelegen OV-knooppunt Leyenburg. Op de Escamplaan zou dit leiden tot onveilige situaties voor voetgangers die bij de kop van de tramhalte oversteken én onduidelijkheid voor reizigers op de tramhalte. Tramlijn 6k en RandstadRail stoppen bij het OV-knooppunt Leyenburg en het Monnikendamplein. Beide haltes zijn op loopafstand van het Castricumplein.

Door de komst van RandstadRail mogen de bussen geen gebruik meer maken van de trambaan. Het vervallen van de tramhalte maakt het mogelijk dat de bussen niet op de fietsstrook hoeven te stoppen. De fietsers worden achter de bushalte langs geleid, aldus verkeerswethouder Pieter van Woensel. Dat is een veel veiliger situatie.

Het verleggen van de tramsporen vindt tijdens de werkzaamheden voor RandstadRail plaats en is eind 2006 gereed. De gemeente streeft ernaar om tegelijkertijd ook de bushalte en oversteekvoorziening aan te leggen.

Het nieuwe plan sluit aan op de herinrichting van het Castricumplein, waarbij de oude keerlus voor de tram wordt weggehaald. Voor de herinrichting is al een eerste schetsontwerp gemaakt. Dit wordt in een afzonderlijk voorstel verder uitgewerkt en wordt later dit jaar in de inspraak gebracht.

Inspraak

Op het plan voor de aanleg van een bushalte en het opheffen van de tramhalte kunnen bewoners reageren van 7 juni tot en met 7 juli 2006. Het plan ligt ter inzage in het Contactcentrum in het Stadhuis (Spui 70) en op het stadsdeelkantoor Escamp (Genemuidenstraat 208).

Op donderdag 15 juni wordt van 18.00 tot 20.30 uur bij het wijkberaad Leyenburg aan de Hoogkarspelstraat 83 een inloopbijeenkomst gehouden. Dan wordt het plan toegelicht en kan men vragen stellen of op het plan reageren.

omhoog meer informatie over de dienstregeling en routes