European Union



IP/06/80

Brussel, 25 januari 2006

Scholenwedstrijd Groene Week 2006: Europese leerlingen gebruiken hun creativiteit om de aandacht te vestigen op biodiversiteit

Dit jaar zal de Groene Week gericht zijn op biodiversiteit. De jaarlijkse milieuconferentie en milieutentoonstelling vinden plaats in Brussel tussen 30 mei en 2 juni 2006. De jaarlijkse Groene Week scholenwedstrijd maakt deel uit van dit evenement. De wedstrijd moedigt jonge mensen van alle EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten en EVA-landen aan kennis te nemen van milieukwesties en zich kunstzinnig uit te drukken. Jongere kinderen kunnen aan de wedstrijd deelnemen met tekeningen en schilderijen waarin ze hun mening over biodiversiteit duidelijk maken terwijl oudere leerlingen wordt gevraagd om een korte digitale videoreportage in te sturen over hetzelfde thema. De drie winnaars van elke categorie worden uitgenodigd naar Brussel te komen voor de prijsuitreikingceremonie tijdens de Groene Week. Een selectie van de beste inzendingen in elke categorie wordt tijdens de conferentie tentoongesteld. De uiterste inzenddatum is 25 maart.

De zesde editie van de Groene Week scholenwedstrijd bouwt verder op het succes van voorafgaande jaren. Vorig jaar zorgden leerlingen voor meer dan 3.000 inzendingen met als thema klimaatsverandering. Dit keer is biodiversiteit het centrale thema van de scholenwedstrijd: het jaar 2006 is van grote betekenis aangezien het precies midden op de weg ligt naar het doel van de EU om het verlies van biodiversiteit voor 2010 een halt toe te roepen.

Categorieën

De wedstrijd staat open voor alle scholen in de EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten en EVA-landen. Er zijn twee categorieën in de scholenwedstrijd 2006:

* Schilderijen en tekeningen: voor individuele leerlingen van 5 tot10 jaar oud

* Digitale videoreportages: voor teams van maximaal vier studenten van 11 tot 16 jaar oud

Inzendingen en jurering
Inzendingen mogen alleen uit naam van een school ingediend worden. Inzendingen moeten worden gescand of digitaal worden gemaakt en gestuurd worden naar het Directoraat-generaal Milieu via het deelnameformulier op de website van de Groene Week Scholenwedstrijd, die in 20 talen toegankelijk is:

www.greenweek2006.eun.org

Leraren zouden de wedstrijd prima kunnen inpassen in hun lesactiviteiten. De website biedt hun ideeën en ondersteuning. Een netwerk van deskundige leraren op het gebied van milieu-educatie uit heel Europa zal de Europese Commissie adviseren bij de jurering.

De uiterste inzenddatum voor beide categorieën is 25 maart 2006.

Algemene informatie

De Groene Week Scholenwedstrijd 2006 wordt georganiseerd door European Schoolnet (http://www.eun.org) namens het Directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie. Met vragen over de wedstrijd kunt u via email terecht bij Chris Coakley: chris.coakley@eun.org.