Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 30 mei 2006                                  |


1. Cadmiumopname door runderen
Er wordt een onderzoek uitgevoerd naar de opname van cadmium door runderen. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het onderzoek moet leiden tot gerichte adviezen aan agrariërs over de wijze waarop zij (o.a. door bekalking van gronden) de opname van cadmium kunnen tegengaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd naar aanleiding van het gegeven dat eerder bekend werd uit landelijk onderzoek dat rundernieren niet altijd voldoen aan de normen van de warenwet. Gezondheidrisico's voor mensen en dieren zijn daarbij niet aan de orde. De gehalten aan zware metalen (waaronder cadmium) in de bodem, gewassen en het grondwater in de Kempen zijn verhoogd. Het onderzoek moet uitwijzen in welke mate gewassen, drinkwater of aanhangende grond een bijdrage leveren aan opname van cadmium door runderen.

2. Memorie van Antwoord Provinciale Milieuverordening
Het verbeteren van de voorlichting over stiltegebieden in samenwerking met de terreinbeherende instanties, de aanduiding van stiltegebieden in het veld, de samenwerking met defensie en de discussie op landelijk niveau over het recreatief vliegen boven stiltegebieden komen aan de orde in het Memorie van Antwoord op het statenvoorstel voor de Provinciale Milieuverordening dat Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten zenden.

3. Diversiteitbeleid provinciale organisatie
De provinciale organisatie moet beschikken over een grote diversiteit aan kwaliteiten van medewerkers, door ontwikkeling, mobiliteit, flexibiliteit en aandacht voor leeftijdsgroepen in de provinciale organisatie, de instroom van trainees en stagiaires, speciaal van allochtone herkomst, en de instelling van duale leer- en stageplaatsen. Dat staat in de notitie diversiteitbeleid die Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen zenden. De notitie wordt gefaseerd uitgevoerd. Als eerste uitwerking is er invulling gegeven aan de instroom van allochtone stagiaires, de begeleiding van stagiaires door een stagecoördinator en de instelling van leer-werkplekken. De realisatie van de overige doelgroepenbenadering zal in de komende jaren worden uitgewerkt in het programma integraal personeelsmanagement.

4. Inkoopbeleid
Transparantie, non-discriminatie en objectiviteit. Dat zijn de belangrijkste algemene uitgangspunten van het inkoopbeleid van de provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde Staten hebben de kaders voor het inkoopbeleid van de provinciale organisatie vastgesteld. GS willen daarmee -overeenkomstig de inkoopvisie en organisatievisie- bestendigen dat de provinciale organisatie handelt als een professioneel opdrachtgever die vernieuwing nastreeft en handelt als een betrouwbare partner voor de markt. Ook willen GS dat de provincie maatschappelijk verantwoord en duurzaam inkoopt, tegen een optimale prijs-kwaliteitverhouding.

5. Statenvragen Grote Projecten en Reserve Brabant 2050
Het project Bergse Haven heeft een toekenning van een subsidie, over het project Spoorhaven Roosendaal verwachten Gedeputeerde Staten nog dit jaar een besluit te kunnen nemen. Bij het project Spoorzone in Tilburg zijn de onderhandelingen over de verplaatsing van de NS werkplaats in een afrondende fase. Dat blijkt uit de vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer Hellegers (PvdA) over de besteding van de Reserve Brabant 2050 en grote projecten. Er zijn sinds de besluitvorming geen nieuwe projecten ingediend, al hebben Helmond en 's-Hertogenbosch nog gepleit voor een herziening van het standpunt over hun projecten. Die waren echter onvoldoende uitgewerkt of kwamen in aanmerking voor een bijdrage uit andere regelingen.Wel lopen er gesprekken met die gemeenten over projecten. Projecten uit de middelgrote gemeenten worden in veel gevallen bekostigd uit de gelden voor stads- en dorpsvernieuwing.

6. Statenvragen bonus Essent
De bonus in fictieve aandelen voor de voorzitter van de Raad van Bestuur van Essent maakt deel uit van het bestaande arbeidscontract. Het is geen nieuw element maar vastgelegd in een besluit van de Raad van Commissarissen uit 2002. GS hebben in 2005 al aangegeven deze bonus te willen schrappen in het beloningsbeleid voor toekomstige leden van de Raad van Bestuur.
Het provinciale beleid is er mede op gericht maatschappelijke en duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren via het aandeelhouderschap. Om die redenen is de korte termijn bonus gebaseerd op elementen als veiligheid, gezondheid, welzijn, milieu, de tevredenheid van klanten, medewerkers en de goede afhandeling van klachten. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op de vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer Hellegers (PvdA) over de beloningsstructuur van Essent. In overeenstemming met de toezegging aan Provinciale Staten wordt in het najaar een debat over het beloningsbeleid in de semi-publieke sector gehouden. Overigens vindt er op 31 mei een debat over topinkomens plaats in de Rode Hoed in Amsterdam.

7. Subsidie Agro&Co
De stichting Agro&Co krijgt het volledige subsidiebedrag van E500.000 over 2005 beschikbaar. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De nieuwe stichting, een samenwerkingsverband van de provincie, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie en de Rabobank, richt zich op de innovatie in de agrarische sector. In het oprichtingsjaar was er een onderbesteding van E142.300, - en het stichtingsbestuur verwacht dit geld door de toename van de activiteiten in 2006 nodig te hebben voor onder andere de vorming van businessclusters tussen technisch innovatieve ondernemers en machinebouwers, een workshop over functionele voedingsstoffen en vervolgactiviteiten in het project 'nieuwe wegen voor jonge ondernemers.'

8. Havenschap Moerdijk
De jaarstukken over 2005 van de gemeenschappelijke regeling Havenschap Moerdijk en de conceptbegroting over 2007 worden door Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid gezonden. Uit de stukken blijkt dat het Havenschap in 2005 15% meer lading oversloeg en er E1.817.000 winst uit de reguliere exploitatie gehaald werd.

9. Agro en Foodcluster West-Brabant
De startnotitie voor de milieueffectrapportage voor het ontwikkelen van het agro- en foodcluster West-Brabant wordt door Gedeputeerde Staten naar de statencommissies voor Ruimte en Milieu en Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid gezonden. Ook de Provinciale Planologische Commissie en de Provinciale Commissie voor Ecologie ontvangen de stukken. De startnotitie is opgesteld door de beide initiatiefnemers, de Suikerunie en de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij. Het betreft hier de ontwikkeling van een glastuinbouwlocatie in de Oude Prinselandse Polder in Steenbergen in combinatie met het ontwikkelen van een agro-industrieel complex te Dinteloord. GS starten hiermee de procedure op grond van de Wet Milieubeheer.

10. Buitenlandse reis
Een medewerker van de provincie bezoekt de bijeenkomst van het technisch comité van Mateo, het Europese project gericht op de internationale samenwerking rond de overdracht van kennis aan het MKB en de ondersteuning van technostarters. Noord-Brabantse instellingen nemen aan acht van de 12 Mateo-projecten deel. De bijeenkomst vindt plaats in Tsjechië. Een medewerker van de provincie neemt deel aan een studiereis naar Londen over de invoering van de OV-chipkaart.

11. Memorie van Antwoord Visie Openbaar Vervoer
In het Memorie van Antwoord op de het voorstel aan Provinciale Staten betreffende de Visie Openbaar Vervoer, stellen Gedeputeerde Staten een aantal wijzigingen voor naar aanleiding van de bespreking in de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid. Die betreffen o.a. de mogelijkheden voor openbaar vervoer over water, het nachtnet, de light railverbinding Boxtel-Uden-Veghel, de kostendekkingsgraad, de sturing van mobiliteit op de doelstellingen.

12. Spoorse doorsnijdingen
Spoorse doorsnijdingen zijn de knelpunten in de infrastructuur die gemeenten als gevolg van spoorlijnen hebben. Minister Peijs heeft voor de aanpak van die doorsnijdingen E300 miljoen gereserveerd. Gedeputeerde Staten stemmen er, in een brief aan de minister, mee in dat nieuwe aanvragen van gemeenten die tot 1 juni 2006 bij de minister kunnen indienen, getoetst worden aan de uikomsten van de netwerkanalyse Brabantstad die deze zomer gereed komt. Er zijn aanvragen bekend van Tilburg, Roosendaal, Helmond en Boxmeer. De problematiek in Vught is meegenomen in de provinciale bijdrage aan de randweg bij 's-Hertogenbosch. GS willen later dit jaar overleg met de minister.

13. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan buitengebied Prinsenbeek wordt gedeeltelijk goedgekeurd, de gemeente Etten-Leur krijgt een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van 180 woningen in de uitwerking fase 2b van het bestemmingsplan Schoenmakershoek, er wordt een verklaring van geen bezwaar afgegeven voor de bouw van een woning aan van der Lelylaan in Woudrichem, de lijst van goedgekeurde afwijkingen van bestemmingsplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening is vastgesteld, het bestemmingsplan buitengebied 1997 van de gemeente Zundert is goedgekeurd, herziening Annahoeve wordt goedgekeurd, een verklaring van geen bezwaar voor het gebruik van een bijgebouw voor mantelzorg in Someren wordt geweigerd, het bestemmingsplan bedrijventerrein Woensel 2004 wordt gedeeltelijk goedgekeurd.

14. Bouwen binnen strakke contouren
De pilot 'bouwen binnen strakke contouren', die in zeven Brabantse gemeenten loopt, biedt volop kansen om te komen tot inbreiden en herstructureren. Dat blijkt uit de tussentijdse evaluatie van de pilot. Tegelijk wordt opgemerkt dat deze processen tijdrovend en lastig zijn. De spanning tussen het behalen van kwantitatieve en kwalitatieve doelen leidt bovendien vaak tot dilemma's. Moeten er wel zoveel appartementen komen? Wat doen we met het bebouwen van waardevolle open plekken? Het proefproject in de gemeenten Bladel, Geertruidenberg, Grave, Halderberge, Heeze-Leende, Oisterwijk en Zundert is in 2003 gestart. Deze gemeenten krijgen de vrije ruimte om binnen bestaand stedelijk gebied zonder kwantitatieve beperkingen te bouwen. Het werken met de pilot vereist wel een aanpassing van de gemeentelijke organisatie, is de ervaring. Het proefproject loopt tot en met voorjaar 2008. Gedeputeerde Staten zenden de tussentijdse evaluatie aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu en de Provinciale Planologische Commissie.


---- --