Ministerie van Defensie

20-04-2006 13:01

Vorstin reikt mwo aan poolse brigade uit


- Parachutisten dalen neer boven Nederland tijdens de openingsfase van Market-Garden.
Koningin Beatrix reikt woensdagochtend 31 mei op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willemsorde uit aan de 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade. Aan haar aanvoerder generaal-majoor Stanislaw Sosabowski is postuum de Bronzen Leeuw toegekend.

De Poolse eenheid ontvangt de hoogste militaire onderscheiding wegens haar inzet tijdens de operatie Market Garden, de grootschalige geallieerde luchtlandingsoperatie bij de bruggen van Arnhem en Nijmegen in september 1944.

Het kabinet besloot in 1952 om geen militaire
dapperheidonderscheidingen meer voor heldendaden uit de Tweede Wereldoorlog uit te reiken. Maar voor Sosabowski en zijn brigade kan een uitzondering worden gemaakt, omdat koningin Wilhelmina hen in 1946 al eens voordroeg voor de Willemsorde.

Sosabowski is tot zijn overlijden in 1967 vaak bij de Airborne Herdenkingen in Oosterbeek geweest en daar veelvuldig mondeling geëerd.

De Poolse 6 Air Assault Brigade, de eenheid die de traditie van de Parachutistenbrigade in ere houdt, neemt de Militaire Willemsorde in ontvangst. De Bronzen Leeuw, de op een na hoogste Nederlandse onderscheiding voor dapper militair gedrag, wordt uitgereikt aan de twee kleinzonen van generaal-majoor Sosabowski.