Senternovem


56-wijken excursie: Leiden

Aanvangsdatum

31-05-2006

Het Nirov organiseert dit jaar zes excursies naar wijken die participeren in de 56-wijken aanpak. Er staat iedere keer één thema centraal. De themas zijn door de projectleiders van de 56-wijken benoemd als de meest belangrijke themas in de stedelijke vernieuwing op dit moment.

Wijkontwikkelingsplan Leiden-Noord

Typische 56 wijken-wijk
De wijken Groenoord, Noorderkwartier en de Kooi liggen aan de noordkant van de Leidse binnenstad. Leiden Noord, dat deze drie wijken omvat, is een arbeiderswijk met ruim 13.000 inwoners. Daarvan is 30% van de bewoners van allochtone afkomst, met name uit Turkije en Marokko.
Leiden Noord heeft al decennia lang een slecht imago door de aanwezige sociale achterstanden. Daar komt nu verandering in, want de gemeente Leiden, diverse woningcorporaties en andere organisaties die in de wijken actief zijn, hebben een flinke reeks activiteiten uitgezet die Leiden Noord weer toekomst moeten geven.

Drie peilers
Het Wijkontwikkelingsplan (WOP) Leiden Noord heeft drie peilers; een fysieke, een economische en een sociale. Deze peilers vormen het uitgangspunt voor de vernieuwing. Fysieke projecten dragen voornamelijk bij aan het realiseren van aantrekkelijke woonmilieus. Op economisch vlak is de ambitie 'de economische positie versterken'. Dit wordt bewerkstelligd door naast de aandacht voor winkels en bedrijven ook aandacht te besteden aan werkgelegenheid in de wijk. De sociale opgave is het vergroten van onderlinge samenhang en wederzijds respect. Doel van het WOP is om in 2010, tien jaar na de oprichting/het opstellen, Leiden Noord blijvend verbeterd te hebben.

Financiering van sociale ambities
In het WOP is veel aandacht voor de sociale pijler. Vanuit de fysieke projecten wordt geld gegenereerd voor de maatschappelijke voorzieningen enerzijds (de hardware, stenen) en voor het sociaal programma (de software) anderzijds. In totaal is een bedrag van ⬠800.000,-- vrijgemaakt voor het sociale programma boven op de bestaande sociale budgetten die al in de wijk worden besteed. Daarnaast worden budgetten die vrijkomen vanuit het Rijk of de provincie zo goed mogelijk benut. Soms kunnen externe subsidies niet ingezet worden voor de sterkst gevoelde behoefte in de wijk zelf. Met andere woorden: men zou het geld graag ergens anders voor gebruiken. Desondanks biedt de mogelijkheid om projecten uit te voeren die niet de hoogste
prioriteit hebben, dikwijls wel een belangrijke bijdrage aan het succes van stedelijke vernieuwing. De financiële mogelijkheden voor een (klein) zijproject kunnen een verfrissende werking hebben op lopende projecten.
Een succesvol project is moeilijk om structureel gefinancierd te krijgen, wat er toe kan leiden dat projecten noodgedwongen moeten stoppen als de financiering ophoudt. Het overzicht waar budgetten zich bevinden, is lastig te krijgen. Budgetten zitten verspreid en meerdere geldstromen zijn doorgaans nodig om een project van de grond te krijgen. Het komt voor dat budgetten niet tijdig beschikbaar zijn. Hierdoor moet met potjes geschoven worden of loopt een project vertraging op.

Locatie

Leiden Noord

Toegangsprijs

55,- (excl.BTW) (leden) | 55,- (excl.BTW) (niet-leden)

Contact

Nirov, mw. R. van der Vlugt, telefoon: 070-3028494

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie
Wijzigingsdatum | 03-05-2006