Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 17 mei 2006

------------------------------------------------

31 mei a.s. boekpresentatie Mörn! Taalgids Overijssel

Na het succesvolle Groningse Goidag! en het Drentse Moi! verschijnt op 31 mei het derde deel uit de serie dialectgidsjes van In Boekvorm Uitgevers: Mörn! Taalgids Overijssel.

De eerder verschenen taalgidsen werden beide genomineerd voor de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs. In de pers verscheen het volgende:

".Wat Moi! speciaal maakt, is niet alleen de inhoud. Minstens zo bijzonder is de vormgeving van de taalgids."."zelfs Groningers die gepokt en gemazeld zijn in een van de vijf streektaalvarianten zullen al lezend toegeven dat het een razend nuver boukje is."


Deze nominatie motiveerde In Boekvorm Uitgevers ertoe om ook een taalgids voor de provincie Overijssel uit te geven, uiteraard in dezelfde handzame en creatieve vorm.

Auteur Harrie Scholtmeijer onderscheidt zeven verschillende taalgebieden, 'de zeven zusters', met elk hun talige eigenaardigheden en, zoals bij zusters te verwachten valt, hun overeenkomsten. Allerlei facetten van het Overijssels komen in Mörn! aan bod: Hoe spreek je een vrouw aan in Noordoost-Twente? Waarom is het Vriezenveens het meest bijzondere dialect in het Nedersaksische taalgebied? En, hoe komt het dat het Deventers zo afwijkt van de andere Sallandse dialecten? In Mörn! vindt u poëzie, proza, de grammaticaregels en portretten van personen als Kloeke, Bezoen en Poorter, die zich hebben ingezet voor het Overijssels dialect. Een lijst van de honderd mooiste woorden in deze bijzondere taal vormt het sluitstuk van Mörn! Taalgids Overijssel. Het boekwerkje is prachtig geïllustreerd met sfeerfoto's van de mooiste plekken in Overijssel.

Auteur Harrie Scholtmeijer werd geboren in Kampen (1960) en groeide op in Vollenhove. Hij studeerde Nederlands in Groningen, werkte in Utrecht en Amsterdam en promoveerde in Leiden. Sinds 1999 is hij weer terug in Kampen, waar hij onder meer werkt aan het Woordenboek van de Overijsselse Dialecten.

Op 31 mei om 15.00 uur wordt dit prachtige boekwerkje in Boekhandel HilariusBroekhuis te Almelo gepresenteerd. Auteur Harrie Scholtmeijer zal deze middag het een en ander vertellen over de totstandkoming van de taalgids en over zijn passie voor taal. Schrijver Wim Lubberding zal voorlezen uit eigen werk. Ten slotte zal het eerste exemplaar van Mörn! overhandigd worden aan RTV Oost- presentatrice en oud-directeur van het Van Deinse Instituut, Thea Kroese. Iedereen is van harte welkom bij deze feestelijke bijeenkomst.

Mörn! Taalgids Overijssel - ISBN: 90-77548-36-X - 120 pag. - veel illustraties - winkelprijs: E 14,50


---

Informatie voor de pers:
De pers is uiteraard van harte welkom bij de presentatie van Mörn! Taalgids Overijssel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ans Castelein-De Groot, van In Boekvorm Uitgevers BV: info@inboekvorm.nl of (0592) 30 84 05.
Graag tot ziens in Boekhandel HilariusBroekhuis, Koornmarkt 24, 7606 HZ in Almelo. -----------------------

---- --