Ammunitie tegen conservatieve stellingname over aids en seks

World population foundation

http://www.wpf.org

Hilversum, 19 mei 2006. Ammunitie. Dat is wat de Nederlandse regeringsdelegatie en haar niet-gouvernementele partners nodig hebben wanneer zij tijdens de UNGASS, de VN-vergadering over hiv/aids (31 mei-2 juni in New York) in debat zullen gaan met de conservatieve aanhangers van Bush. Daarom organiseren Share-Net en World Population Foundation (WPF) dinsdag 23 mei aanstaande een expertmeeting over hiv/aids in Den Haag.

Share-Net en World Population Foundation (WPF) vinden het onbegrijpelijk dat seksualiteit de grote afwezige is in het internationale debat over hiv/aids. Zeker omdat zo'n 80 procent van alle hiv-infecties seksueel wordt overgedragen. In Nederland lijkt het niet controversieel om te stellen dat programma's ter preventie van hiv/aids goede en volledige seksuele voorlichting moeten bevatten. Dat iedereen toegang moet krijgen tot (vrouwen- en mannen)condooms. Dat er speciale aandacht moet uitgaan naar kwetsbare groepen, zoals drugsgebruikers, homoseksuele mannen en sekswerkers.

Toch wordt deze brede aanpak internationaal sterk tegengewerkt. Door conservatieve, moralistische campagnes die algehele seksuele onthouding prediken en mensen met hiv stigmatiseren. Campagnes die mensen, met name jongeren, de toegang tot belangrijke informatie ontnemen en zelfs bijdragen aan nieuwe hiv-infecties. Campagnes die gefinancierd worden door Bush' PEPFAR (President's Emergency Plan for Aids Relief). Terwijl vele, preventieve hiv-voorlichtingsprogramma's die hun effect reeds bewezen hebben, niet langer op Amerikaanse steun kunnen rekenen.

De expertmeeting biedt de Nederlandse delegatie de kans zich grondig voor te bereiden op een ontmoeting met conservatieve partijen in New York. Jodi Jacobson, directeur van de Amerikaanse organisatie CHANGE (Center for Health and Gender Equity) zal de gevolgen van PEPFAR presenteren. Daarna zal een panel bestaande uit o.a. Paul Bekkers, aids-ambassadeur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Harry van Bommel en Varina Tjon-a-Ten (Tweede Kamerleden voor resp. SP en de PvdA) met de initiatiefnemers en andere genodigden discussiëren over de Nederlandse aanpak tijdens de UNGASS.