Gemeente Hengelo

Inloopavond over kosteloos saneren asbestwegen en -erven

De gemeente Hengelo houdt 31 mei een inloopavond over de saneringsregeling voor asbestwegen en -erven. Het Rijk betaalt de sanering. Het ministerie van VROM geeft eigenaren een laatste kans om zich aan te melden voor de regeling, die tot 1 juli 2006 wordt opengesteld. Ook eigenaren die twijfelen of er asbest in hun wegen of erven is verwerkt, kunnen zich in deze periode aanmelden voor een onderzoek. Het Rijk betaalt dat onderzoek en de eventuele sanering.


* De inloopavond wordt 31 mei van 19.00-21.00 uur gehouden in t Proggiehoes aan de Beckumerschoolweg 38 in Beckum.

Tijdens de inloopavond zijn deskundigen van de provincie, de gemeente en de GGD aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Soortgelijke inloopavonden worden ook gehouden in de gemeenten Hof van Twente, Almelo, Haaksbergen, Rijssen-Holten, Borne, Wierden, Lochem en Berkelland.

Blootstelling aan asbest is levensgevaarlijk

De inventarisatie in Hengelo en andere gemeenten moet alle asbesthoudende wegen en erven in de regio rond Goor in kaart brengen. Directe aanleiding vormt de uitkomst van het in november 2005 gepresenteerde gezondheidsonderzoek in Twente. In dit onderzoek is aangetoond dat mensen zijn overleden als gevolg van blootstelling aan asbest in wegen en erven.

Strafrechterlijke vervolging

Eigenaren die zich na 30 juni 2006 niet hebben gemeld voor de saneringsregeling en waarbij wordt geconstateerd dat er asbest in hun wegen of erven is verwerkt, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Bovendien draaien zij zelf op voor de kosten van de sanering.

Meer informatie

Aanmelden voor sanering of onderzoek kan op de inloopavond. Verder kunnen eigenaren zich telefonisch aanmelden bij het Landelijk Meldpunt Asbest (0800-6353272) (0800-MELDASBEST) of via het digitale loket van het meldpunt: www.meldasbest.nl. Voor vragen kunt u zich richten tot Gerwin Koekkoek, afdeling bodem van de gemeente Hengelo (Stadskantoor Hazenweg 121, 074-245 91 43)

Klik hier voor antwoorden op veel gestelde vragen over asbest