Ingezonden persbericht


Persbericht - 24 mei 2006

Debat: Topinkomens in de semi-publieke sector

AMSTERDAM, 24 mei 2006 - Weekblad Elsevier en adviesbureau Berenschot organiseren in samenwerking met De Rode Hoed een publiek debat over topinkomens in de semi-publieke sector. Hoe komen deze beloningen tot stand? Zijn er voldoende checks & balances? Hoe verhouden de beloningen zich tot die in de private sector of die bij (semi-)publieke instellingen in het buitenland? Wat is semi-publieke sector en wat niet? Zijn er maatregelen nodig?

Woensdag 31 mei 2006, 20.00 uur
De Rode Hoed, Amsterdam

Deelnemers zijn:
Johan Remkes (minister van Binnenlandse Zaken), Wim Meijer (voormalig PvdA-fractievoorzitter en voorzitter RvC NUON en NS), Jaap van Duijn (voormalig hoogleraar economie en topman Robeco) en Kees Cools (hoogleraar Corporate Finance, partner Boston Consulting Group en lid Monitoring Commissie Corporate Governance Code).

De hoogte van salarissen van topbestuurders staat de laatste jaren regelmatig ter discussie. Eerst ging het debat vooral over het salaris van topmanagers in het bedrijfsleven met Ahold-bestuursvoorzitter Moberg als bekendste voorbeeld. Momenteel richt het debat zich meer en meer op de beloningen van topbestuurders in de publieke en semi-publieke sector. Denk aan de recente commotie rond de beloning van de top bij enkele energiebedrijven.

Begin dit jaar besloot het kabinet dat het ministerssalaris de top voor de publieke sector zou moeten zijn. Aanleiding was het rapport van de commissie-Dijkstal, Beloningsverhoudingen politieke ambtsdragers, een onderzoek over het salarisniveau, de onkostenvergoedingen en de inkomsten uit nevenfuncties voor gekozen en benoemde bestuurders.

Over de beloning in de semi-publieke sector zijn kabinet en Tweede Kamer het nog niet eens. Het kabinet stelt vooralsnog alleen eisen aan de wijze waarop deze beloningen worden vastgesteld. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt een stap verder te willen gaan door ook aan de hoogte van deze beloningen een wettelijk maximum te verbinden. Over deze laatste groep gaat dit debat.

Organisator: Berenschot / Elsevier / De Rode Hoed
Dit is het laatste debat in een serie van vier debatten over maatschappelijk gevoelige kwesties.

Datum: woensdag 31 mei 2006
Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis (graag wel reserveren)

Reserveren:Bij De Rode Hoed op werkdagen van 08.30 uur tot 17.30 uur via telefoonnummer (020) 638 56 06 en via de website www.rodehoed.nl