Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 29 mei 2006

Alkmaarse delegatie naar Tata

De burgemeester van Alkmaar, mevrouw M. van Rossen, de secretaris van het Alkmaars Uitwisselings Comité, de heer R. van Menen en de voorzitter van het IVN (Instituut voor Natuurbescherming en Milieueducatie), de heer A. van Riel, brengen van 31 mei tot 4 juni een bezoek aan Alkmaars Hongaarse zusterstad Tata. Tijdens het bezoek wordt de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst voor het ecologisch herstel van het Oude Meer in Tata ondertekend. Via deze overeenkomst geeft de gemeente Alkmaar aan ondersteuning te blijven verlenen aan Tata. De ondersteuning wordt verleend door uitwisseling van deskundigheid op het gebied van project- en procesmanagement en fonds- of subsidiewerving.

Al enige tijd verleent Alkmaar ondersteuning aan het project voor het ecologisch herstel van het Oude Meer. Met de hulp van het Hoogheemraadschap Uitwaterend Sluizen en een flinke bijdrage van de Verenging van Nederlandse Gemeenten heeft de gemeente Tata een projectcoördinator aangesteld. Deze heeft zich fulltime gewijd aan het opstellen van een Plan van Aanpak voor de uitvoering van het project. Ook zijn diverse subsidieaanvragen ingediend en er is een interessante folder over het project uitgegeven. Inmiddels zijn diverse deelplannen van het project gerealiseerd. Ook heeft Alkmaar bemiddeld bij de totstandkoming van een gesprek met de voorzitter van de milieucommissie in Brussel. Helaas heeft dit niet geleid tot een honorering van de aanvraag, vanwege de te beperkte aandacht voor de duurzaamheid van het project.

In 2005 is het project geëvalueerd vanwege het aflopen van de vorige intentieverklaring en de beëindiging van de ondersteuning van de VNG en van het Hoogheemraadschap, nadat dit waterschap is opgegaan in het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het evaluatierapport is in september 2005 in Tata besproken. Beide partijen zijn van mening dat het proces goed op gang gebracht is. Het project staat op de politieke agenda en is daarmee niet meer een vrijblijvend project.

Naar aanleiding van de evaluatie is een nieuwe overeenkomst opgesteld voor de komende vier jaar. De gemeente Alkmaar blijft de komende vier jaar ondersteuning verlenen aan Tata, via advisering op het gebied van project- en procesmanagement en subsidiewerving. Daar waar mogelijk wil Alkmaar advies blijven bieden vooral bij een nieuwe subsidieaanvraag bij de Europese Unie. Ook wordt bekeken of er bij de VNG mogelijkheden zijn voor stages en projecten op het gebied van milieu.

Het IVN-HAL (Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar) is medeondertekenaar van deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Deze vrijwilligersorganisatie wil graag actief ondersteuning bieden. Zij wil samen met de milieugroeperingen in Tata de waterkwaliteit en het flora- en faunabeheer monitoren. Het IVN is dan ook een belangrijke schakel voor de betrokkenheid van de burgers.