Tweeduizend straten voor één dag kindvriendelijk

.3vo

17e 3VO Straatspeeldag op woensdag 31 mei 2006

Huizen, Kinderen en hun ouders vragen tijdens de 3VO Straatspeeldag op 31 mei a.s. om meer aandacht voor de inbreng van het kind bij het inrichten van straten. Op die dag introduceert 3VO ook de Kind Straat Scan (KiSS) waarmee de kindvriendelijkheid van een straat wordt bepaald. Met de KiSS is aangetoond dat woonerven vaker kindvriendelijk zijn dan 30 km-gebieden.
3VO geeft aan de Straatspeeldag in Oud-Beijerland en in Heerlen een extra feestelijk tintje om 14.00 uur 's middags. In Oud-Beijerland leggen 3VO-directeur Joop Goos en waarnemend burgemeester Tineke Netelenbos, oud-minister van Verkeer en Waterstaat, een skelterparcours af. In bijzijn van alle aanwezige kinderen krijgt de burgemeester het ontwerp van groep 7 voor een veilige straat aangeboden. En in Heerlen overhandigt kinderwethouder Maarten Amsing (11) de resultaten van de lokale Kind Straat Scan aan verkeerswethouder Jos Offermans.
Om een indruk te krijgen van de kindvriendelijkheid van straten in aanloop naar de Straatspeeldag 2006 is de KiSS beperkt op diverse plekken ingezet. Met dit instrument zijn straten beoordeeld op bescherming, beloopbaarheid, befietsbaarheid, bewegingsvrijheid, belevingswaarde en bespeelbaarheid. Uit de KiSS-resultaten blijkt dat woonerven (15 km/uur) duidelijk beter scoren dan gebieden met een hogere snelheidslimiet. Daarnaast scoren straten in goed ingerichte 30 km-zones, aanmerkelijk beter dan soortgelijke straten waar harder gereden kan worden. Deze uitkomst sterkt 3VO in haar pleidooi om meer woonerven te maken en te stoppen met sober ingerichte 30 km/uur zones. Vooral ook, omdat er vorig jaar in het verkeer 35 kinderen tot en met 15 jaar om het leven kwamen. Daarnaast raken er per jaar nog eens 2.300 kinderen ernstig gewond na een verkeersongeval.
Het aantal deelnemers aan de Straatspeeldag blijft ongekend groot. De roep om meer kindvriendelijke en verkeersveilige wijken neemt eigenlijk alleen maar toe. De 3VO Straatspeeldag wil bereiken dat kinderen elke dag veilig aan het verkeer kunnen deelnemen en veilig buiten kunnen spelen.
Bijzonder is ook de samenwerking met en ondersteuning van bedrijven en organisaties aan de 3VO Straatspeeldag. 3VO heeft dit jaar dankzij de meerjaren samenwerking met pakkettenbezorger FedEx straatspeeldagdeelnemers blij gemaakt met de Straatspeeltas. In die tas zit o.a. afzetlint, feestelijke vlaggetjes, een speelhamer en stoepkrijt. Kinderzender Nickelodeon gaat voor derde keer woensdagmiddag op zwart zodat kinderen buiten gaan spelenen brengen Nickelodeon presentatrice Vivienne van den Assem en Patrick Martens (ZOOP) een bezoek aan de winnaar van de 'Teken Jouw Straat op Straatspeeldag' - prijsvraag. Masterfoods draagt met het initiatief 'Milky Way Lekker Buiten Spelen' bij aan de straatspeeldag. In dit kader roept presentator Minne (Jetix) woensdag alle kinderen op om naar buiten te gaan. Tot slot kunnen straten of buurten een buurtskelter winnen van BERG Toys.


---


Noot voor de redactie/